Ajalehed Washington Post ja Guardian teatasid, et riiklik julgeolekuagentuur (NSA) on saanud internetikontsernide, teiste seas Microsofti, Google'i, Facebooki, Apple'i ja Skype'i serveritest kätte videoid, fotosid ja e-kirju, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Briti päevaleht Guardian kirjutas juba kolmapäeval, et NSA on president Barack Obama valitsusajal jälginud ulatuslikult miljonite ameeriklaste mobiilikõnesid.

Kõrge Obama valitsusametniku sõnul on nii välisluure järelevalvekohtul, täidesaatval võimul kui kongressil ülevaade seireprogrammi tegevusest.

Nii üritatakse kohtulikult heaks kiidetud toimingutega tagada seda, et infopäringuid puudutavad vaid väljaspool USA-d elavaid mitteameeriklasi ja koguda võimalikult vähe andmeid USA-s elavate isikute kohta kohta, ütles ametnik.

Ametniku sõnul andis kongress programmile PRISM uuesti loa pärast "põhjalikke kuulamisi ja arutelusid".

Ajalehtede kohaselt võimaldas 2007. aastal loodud PRISM luureametnikel jälgid üksikisiku veebikäitumist.

Lekkinud info kohaselt soostusid veebifirmad projektis osalema, kuid enamik neist eitas sellest teadmist.

Eelmise presidendi George W. Bushi ametiajal kogus NSA salajase programmi raames andmeid USA kodanike telefonikõnede, internetiajaloo ja e-posti kohta.

2006. aastal vapustas ajaleht USA Today paljusid kodanikke, kui avalikustas, et NSA on "salaja kogunud kümnete miljonite ameeriklaste telefonikõnede andmeid, kasutades AT&T, Verizoni ja BellSouthi edastatud teavet".

"Siiani ei ole miski viidanud sellele, et Obama valitsus sama programmi läbi viiks," kirjutas Guardian.