Orderis, mille koopia Guardian oma valdusse sai, nõutakse, et Verizon annaks NSA-le jätkuvalt ja igapäevaselt informatsiooni kõigi telefonikõnede kohta Verizoni süsteemides nii USA-siseselt kui ka USA ja teiste riikide vahel.

Dokument näitab Guardiani väitel esimest korda, et president Barack Obama administratsiooni ajal kogutakse valimatult ja hulgi andmeid miljonite USA kodanike kommunikatsioonide kohta, vaatamata sellele, kas neid süüdistatakse mingites väärtegudes või mitte.

Salajane välisluure seirekohus (FISA) andis 25. aprillil USA föderaalsele juurdlusbüroole FBI-le välja orderi, mis annab valitsusele piiramatud volitused koguda andmeid kolmekuulise perioodi jooksul, mis lõpeb 19. juulil.

Orderi järgi antakse üle telefonikõne mõlema osalise numbrid, andmed asukoha, kõne kestuse, unikaalsete indentifitseerijate ning kõigi kõnede aja ja kestuse kohta. Telefonikõnede sisu ei puudutata.

NSA-le üleantavate andmete piiramatu iseloom on äärmiselt ebatavaline. FISA orderid piirduvad tavaliselt andmete kogumisega eraldi nimetatud sihtmärgi kohta, keda kahtlustatakse terrorirühmitusse kuulumises või välisriigi agent olemises, või siis on neid sihtmärke mitu, kuid ka sel juhul on nimekiri kindlalt piiritletud.

Guardian pöördus NSA, Valge Maja ja USA justiitsministeeriumi poole kommentaari saamiseks enne artikli avaldamist. Kõik keeldusid sellest. Agentuuridele anti ka võimalus anda teada võimalikest julgeolekuohtudest, mis võivad kohtuorderi avaldamisega kaasneda.

Kohtuorder keelab sõnaselgelt Verizonil FBI andmenõude või kohtuorderi enese avalikkusele paljastamise.

„Me keeldume kommentaarist,“ ütles Verizoni pressiesindaja Washingtonis Ed McFadden.

Kohtunik Roger Vinsoni allkirjaga order kohustab Verizoni andma NSA-le elektroonilised koopiad kõigist telefonikõnede detaile puudutavatest andmetest või telefoniside metaandmetest, mille Verizon tekitab kommunikatsioonide kohta USA ja välismaa vahel või täielikult USA sees, sealhulgas kohalike kõnede kohta.

Order kohustab Verizoni nende andmete edastamist jätkama igapäevaselt kuni orderi kehtivusaja lõpuni.

Kuigi order ei puuduta telefonikõnede sisu ega ühegi telefoninumbri omaniku isikuandmeid, võimaldaks andmete kogumine NSA-l kergesti tagantjärele kokku seada põhjaliku pildi selle kohta, kellele isik on helistanud, kuidas ja millal ning kust.

Pole teada, kas Verizon on ainus mobiilsideteenuste pakkuja, kelle kohta selline order on väljastatud, kuigi varasemad teated viitavad sellele, et NSA on kogunud andmeid telefonikõnede kohta kõigist suurematest mobiiltelefonivõrkudest. Pole ka selge, kas kolm kuud kehtiv order on ühekordne või lihtsalt viimane samasuguste orderite reas.

Seadus, mille alusel order on välja antud, kannab nime Patriot Act ning täpsemalt toetutakse selle niinimetatud äriandmete sättele.