Venemeelse partei Üksmeele Keskus ja piirkondliku Au Teenida Riiat (GKR) ühendnimekiri kogus esialgsetel andmetel 58,6 protsenti häältest, vahendas BNS.

Teiseks jäänud rahvuslikult meelestatud partei Visu Latvijai (Kõik Lätile) aga kõigest 17,8 protsenti ja paremtsentristlik Ühtsus 14,08 protsenti riialaste häältest.

Esialgsete tulemuste kohaselt võttis venemeelne Üksmeele Keskus suurima võidu aga riigi idaosas asuvas Zilupe valmisringkonnas, kus sai kohaliku omavalitsuse volikogus koguni kaheksa kohta üheksast.

Politsei teatel avastati valimiste jooksul 43 võimalikku valimisrikkumist, vahendas kohalik uudisteagentuur LETA.

Mujal Lätis tulemus kirjum

Daugavpilsis pääses linnavolikokku seitse erakonda: Üksmeele Keskus ja kohalik Latgale erakond said neli mandaati. Senise linnapea Žanna Kulakova ühendus künnist ei ületanud.
Ventspilsis võitis taas valimised vastuolulise linnapea Aivars Lembergsi erakond Latvijai un Ventspilij (Läti ja Ventspilsi Eest), mis 69,44 protsendi suuruse häältesaagi juures sai 13 volikogu kohast üheksa.

Teises Läti sadamalinnas Liepājas oli samuti edukas kauaaegne linnapea. Meer Uldis Sesksi erakond sai seitse, tsentristlik Reformipartei viis ja Üksmeele Keskus kolm mandaati.

Kesk-Lätis Jelgavas kogus enim mandaate -- 15-st kuus -- linnapea Andris Rāviņši Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS). Üksmeele Keskus oli kolme kohaga teine.

ZZS oli võidukas ka kuurortlinnas Jurmalas, kus eesotsas endise linnapea Gatis Truksnisiga saadi 15 kohast seitse. Ka siin oli Üksmeele Keskus kolme kohaga teine. Praegune linnapea Juris Visockis paremtsentristlikust Ühtsusest pidi leppima kahe kohaga.

Üksmeele Keskus võitis ülekaalukalt ka Ida-Läti Rēzekne linnas, kus saadi 13 kohast kaheksa.
Daugava-äärses Jēkabpilsis oli edukaim pikaaegse linnapea Leonīds Salcevičsi erakond, võites 13 kohast viis. Üksmeele Keskus ja Ühtsus said kumbki kaks kohta.

Valimisaktiivsus erakordselt madal

Valimisaktiivsus oli madalaim pärast iseseisvuse taastamist 1990. aastal - kõigest 45,99 protsenti (686 097 inimest).

Kõige suurem oligi see Riias, kus käis hääletamas 55,54 protsenti valijaist ehk 229 910 inimest.

Seekordsetel valimistel selgusid 110 piirkonna ja üheksa linna volikogud. Kokku 589 nimekirjas kandideeris 8725 inimest, volikogudes on kohti 1618.

Kohalikest valimistest oli õigus osa võtta 1,491 miljonil inimesel.