Ausa konkurentsi puudumine ja salastatus suurendavad järsult kulutusi, mis toob kasu ainult president Vladimir Putinile lähedastele ärimeestele, väidetakse raportis, vahendab BBC News.

Nemtsov ütles Reutersi vahendusel, et nõuab nüüd prokuratuurilt asja põhjalikku uurimist.

Samuti seadis Nemtsov kahtluse alla talimängude korraldamise mõttekuse subtroopilises kliimas Musta mere rannikul.

Olümpiamängude korraldamise eest vastutav asepeaminister Dmitri Kozak vastas aga järgmist: „Vaatamata kadedatele inimestele korraldatakse Venemaa taliolümpiamängud lõunapealinnas – subtroopilises Sotšis.“

Rahvusvahelise olümpiakomitee pressiesindaja Mark Adams ütles, et Venemaa paistab kõiki olümpiamängudega seotud korruptsioonisüüdistusi tõsiselt võtvat. Adamsi sõnul haarab Moskva probleemil sarvist presidendi endani välja.

Endine asepeaminister Nemtsov ja liikumise Solidaarsus liige Martõnjuk avaldasid oma raporti neljapäeval pärast olümpiamängudega seotud andmete uurimist kuue kuu jooksul.

Autorid väidavad, et jõudsid oma tulemusteni uurides vahet esialgsete hinnangute ja lõplike maksumuste vahel ning võrreldes neid eelmiste olümpiamängude ülekuludega.

„Sotši taliolümpiamängude kulutused osutusid suuremateks kui kõik kulutused kõigile spordiehitistele eelmistel 21 talimängudel kokku,“ öeldakse raportis.

Väidetakse, et varastatud on 25-30 miljardit dollarit ning see on kasu toonud ainult oligarhidele ja Putinile lähedastele firmadele.

Nemtsov ja Martõnjuk väidavad, et varastatud raha oleks võinud kasutada umbes 3000 kilomeetri kiirtee või 800 000 inimesele eluaseme ehitamiseks Venemaal.

Olümpiamängude korraldamine läheb raporti järgi lõpuks maksma neli korda rohkem kui Putini poolt algselt välja öeldud 12 miljardit dollarit.