King Kongi lugu on justkui metafooriks metsloomade kasutamisele tsirkuses. Hetkel on aktuaalne vana elevant Medi saatus kohalikus rändtsirkuses. Ulatusliku elevantide andmebaasi Elephant Encyclopedia kohaselt on Medi sündinud 1965. aastal vabas looduses. Väike Medi võeti oma pere juurest ja rakendati kasu nimel inimeste meelt lahutama. Mis on sellel pildil valesti? Isegi, kui Elephant Encyclopedia andmed ei leia kohalike ametnike poolt kinnitust, pole metsloomade kasutamine inimeste meelelahutuse huvides moraalselt õigustatud.

Lisaks moraalsele vastuolule, ei suuda tsirkus tagada ka loomade heaolu. Näiteks sunnitakse tsirkuses loomi esitama nendele loomuvastaseid trikke. Tsirkusetreeningutes kasutatakse metsloomade allutamiseks metallist konkse, piitsasid, keppe, elektrišokke ja muid sunnivahendeid. Just selliste vahendite kasutamise kohta elevant Medi peal sai Eesti Loomakaitse Selts (ELS) ühtekokku seitse teadet juhuslikelt pealtnägijatelt.

16. mail edastas ELS väärteoteate politseile ning veterinaar- ja toiduametile. Loomakaitseseaduse § 4 kirjeldab muuhulgas tegu, mis põhjustab loomale valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi, looma suhtes lubamatu teona. Neli päeva hiljem saime veterinaarametilt vastuse, et elevant Medil puudusid inimeste vägivaldsele käitumisele viitavad iseloomujooned, tema kehal polnud vigastusi ja loom allus häälkäsklustele ning tema taltsutamiseks ei kasutatud sunnivahendeid. Kohapeal demonstreeriti ametnikele selliste sunnivahendite nagu elevandikonksu, piitsa ja ohelikuga kaelaketi kasutamist “võimalike ohuolukordade puhul”.

Eelmise nädala lõpus tegime veterinaarametile aga uue avalduse, milles edastasime elevant Medi kohta saadud infot, mida meiega jagasid Saksamaa loomakaitseorganisatsioon Pro Wildlife, European Elephant Group ja Austria organisatsioon Vier Pfoten. Ühtlasi anti teada, et vanal elevandil on Saksamaal olemas turvaline pelgupaik edasise rahuliku vanaduspõlve veetmiseks.

Me ei imesta, et juhtum on pälvinud kõrgendatud avalikku huvi ka piiriüleselt. Metsloomade kasutamine tsirkuses on seadusega keelatud Austrias, Soomes, Rootsis, Brasiilias, Costa Ricas, Singapuris, Sloveenias ja Hollandis, osaliselt ka Argentiinas, Austraalias, Kanadas, Colombias, Kreekas, Indias, Iisraelis, Horvaatias, Ungaris ja mõnel pool USAs. Eelmisel aastal teatas keelust Inglismaa. Ka paljud tipptasemel tsirkused, nagu näiteks Cirque du Soleil, on astunud aktiivselt ja kindlameelselt vastu loomade kasutamisele tsirkuseareenil.

Eestis pole veel kahjuks muu maailma eeskuju järgitud. Mõned aastad tagasi esitas ELS koostöös roheliste erakonnaga parlamendile uue loomakaitseseaduse eelnõu, millega muuhulgas keelustataks metsloomade kasutamine tsirkuses. Tollal ei saanud eelnõu heakskiitu. Kindlasti aga ei kogu eelnõu hetkel niisama tolmu ja saab õigel hetkel taas uuendatud kujul esitatud. Seni aga, kuni metsaasukate kasutamine meelelahutusareenil on siinmail lubatud, on tsirkuseloomade saatus tarbija kätes.

King Kongiga on ju tegelikult kõik hästi, sest teda pole kunagi olemas olnudki. Elevant Medi ja teised tsirkuseloomad aga tõugatakse lavale inimesi naerutama just nii kaua, kuni on piisavalt vaatajaid. Kui kaob nõudlus, lõppeb ka pakkumine. Seega on iga empaatiavõimelise inimese võimuses teha kõik endast olenev ehk boikoteerida metsloomi kasutavaid tsirkuseid, et vältida loomade vägivaldset eemaldamist nende kodustelt pealuusaartelt.