Poliitika on Eestis peale viimaseid Riigikogu valimisi omandanud tõepoolest eriliselt räpase näo, kuid apoliitiline linnapea või TTV kaotamine on Tallinna arengust rääkides marginaalsed probleemid.
Me ei räägi ju apoliitilisest peaministrist või ERR-i kaotamisest. Või ehk peaks?!

Tuletan meelde, et kohalikul tasandil saavad poliitikat teha - peale ennast põhjalikult täis lasknud erakondade - ka valimisliidud. Kuid kahjuks ei ole nendel valimistel Tallinnas paistmas mitte ühtegi tõsiseltvõetavat valimisliitu. Neli porist poliitnotsut Toompea künkal on valija jaoks kõik ühesugused mustad, kusjuures nn valgete jõudude kuvandi on "valged jõud" ise oma tegevusega tumedaks võõbanud. Allar Jõksi nime enam poliitikaga ei seostata ning ei Randpere, Randjärv, ega Pakosta ole tallinlase jaoks tõsiseltvõetavad kandidaadid. Valijal on sisuliselt kaks valikut: kas valida üks olemasoleva, räpasevõitu poliitsunfti liige, või mitte valima minna.

Ja pole vaja demagoogiat et Randpere on parem või puhtam kui Savisaar. No ei ole!

Tallinn kui väärikas väljakutse

Lugesin Edgar Savisaare äsja Delfis ilmunud artiklit konstruktiivse opositsiooni puudumise kohta pealinnas ja pean tunnistama, et üle hulga aja tuleb linnapeaga nõustuda.

Tõepoolest, linnapea vastused volikogu istungitel opositsiooni küsimustele on tunduvalt sisukamad kui Toompea saalis kõlavad valitsuskabineti liikmete vastused opositsiooni arupärimistele. Kuid tunduvalt sisukamad võiksid olla ka Savisaare erakonna teod Tallinna arengu heaks.

Tallinna linnapea peab, vanale hansalinnale kohaselt, olema väärikas ja esinduslik juht. Poolküpsed poliitbroilerid on häbiväärne plekk nii tänase riigi kui ka pealinna revääril. Linna tasandil nad õnneks otsustustasandil olulist rolli ei mängi. Loodame, et nii ka jääb.

Linnapea peab jagama nii arhitektuurist kui planeerimisest või siis omama selleks nõuandvat kogu. Nii saaks hoolitseda selle eest, et ei korduks Liivaoja või hipodroomi saaga, Kalamaja inimesed võiksid aga olla kindlad, et Kalaranna planeering praegusel kujul mitte kunagi teoks ei saa.

Apoliitiline või mitte, kuid Tallinnat peab juhtima inimene, kes tunneb seda linna, on siin elanud oma teadlikust elust vähemalt kümme aastat, suudab igast linnaosast üles leida vajaliku tänava ja kelle kõvakettale on salvestatud Tallinna üldplaneering koos linna ajalooga ja nägemusega tuleviku osas.

See, kas MUPO on kontsentreeritud roheliste mehikeste kogum, või jaotatakse need mehikesed erinevate ametite vahel, see on kõigest vormiline küsimus. Tähtis on sisu ja töö tulemus.

Tasuta ühistransport on tulnud, et jääda, ja penisonäridele makstavat pensionilisa ei hakka ära võtma ilmselt isegi Reformierakond. TTV on kord juba olemas, sellisena keegi teda osta ei soovi - seega tuleb ta lihtsalt ümber profileerida ja vähendada asja eelarvet, sest põhimõtteline vajadus linnatelevisiooni järele on täiesti olemas.

Tallinna arendamine peaks ühe tõelise linnapea jaoks, kes sellest ilusast ja mitmepalgelisest kikilipsu-kujulisest linnast lugu peab, olema tõeline väljakutse. Me moodustame kolmnurga Peterburg-Stockholm-Tallinn ühe haru. Seega peab linn olema turisti jaoks atraktiivne.

Tuleb tunnustada Tallinna turundamise ja turismindusega tegelevaid ettevõtlusameti töötajaid. Soomlastest vodkaturistide kõrval näeme me järjest rohkem jõukaid venemaalasi ja soliidseid sakslasi. See on järjepideva töö vili, mida on aastate kaupa teinud linnavalitsuse apoliitilised ametnikud.

Linnapea vajab hea müügimehe geene, et igal oma välisvisiidil piltlikult öeldes leida gloobus, kuhu ristiga Tallinna asukoht märkida!

Lasteaiad valimisvõitluses

Olid ajad kui Tallinnas kehtis Lübecki õigus ja Toompeal Eestimaa maaõigus. Ka täna on riik ja linn justkui kaks erinevat maailma. Selle energiaga, mida Toompeal on kulutatud savisaarliku Tallinna lämmatamiseks seadusandlikus vormis, saaks Iru vanadekodu terveks talveks sooja tuppa.
Kunagi tehti seadusi selleks, et Rüütel ei saaks presidendiks. Rüütel sai presidendiks. Siiani tehakse seadusi selleks, et Savisaart kukutada. Kuid Savisaar on ja ei mõtlegi kukkuda.

Tallinna linnaeelarve on 490 miljonit eurot. Investeeringud moodustavad sellest 68 miljonit. Kui võtta siia kõrvale võrdluseks riigieelarve, siis selle maht on suurusjärgus 8 miljardit ja investeeringud omavahenditest vaid 450 miljonit. Arengu tagab aga vaid investeerimine.

Tõsiseltvõetav etteheide Savisaare valitsemisele ongi see, et ta ei investeeri lasteaedadesse.

Siin võiks lähtuda Reformierakonna printsiipidest ning kutsuda ettevõtlikke noori looma eralasteaedu. Linnal on pakkuda piisavalt pindu, mida selleks otstarbeks kohandada ja võimalus aidata hakkajatel läbida lasteaia avamiseks vajalik bürokraatiarägastik.

Teiseks saab linn öelda Viimsi, Rae ja teiste valdade lastevanematele, et
nad oma lapsed Tallinna lasteaedadest tagasi koduvalda viiksid. Kui omal puudus, siis ei saa kahjuks võõraid poputada.

Kuid...

Aastast 2017 muutub demograafiline olukord ja lasteaiakohtade vajadus langeb järsult. Kas ikka on mõtet viieks aastaks uusi lasteaedu ehitama hakata? Kakumäele ja Piritale küll. Sest esimeses ei ole lasteaeda (häbi, Savisaar!) ja teine on Tallinna kõige kiiremini kasvava elanikkonnaga piirkond. Viie aastaga on Pirita elanikkond kasvanud 26 protsenti, kuidas nad küll seal oma ühe Selveriga hakkama saavad?!

Apoliitilised peavad olema ametnikud, mitte linnapea

Lisaks ühele linnapeale ja viiele abilinnapeale on Tallinnas veel ka kaheksa linnaosavanemat. Just nimelt siin on mõtlemise koht ning just see peaks olema valimistebattide teema.

Milleks Tallinnale see meeletu bürokraatia, kus füüsiliselt linnaosa haldusterritooriumil istujad ei tee midagi muud peale linnaametite töö dubleerimise? Digiajastu tähendab kergust ja lihtsust süsteemides.

Piisab, kui planeerimisametisse viiakse üle linnaosa arhitekt ja vabanenud kinnisvara müük aitab teostada tõeliselt väärt ideed – kolida kogu linna juhtimisstruktuur uude, suurepärase arhitektuuriga raehoonesse Linnahalli kõrval. Linnaosadesse jääb teeninduspunkt.

Linnaosavalitsuste kaotamisega raiuksime ühtlasi läbi selle Gordoni sõlme, et iga uus poliitjõud, kes Tallinnat valitsema pääseb, mehitab need üksused parteilastega, kes ilma vastava hariduseta siis neli aastat tallinlaste maksurahal parasiteerivad.

Tallinna põhimäärusesse aga tuleks sisse viia parandused, mille kohaselt alates linnaameti juhataja asetäitja kohast peab kandidaat olema erialase haridusega ja ilma erakondliku kuuluvuseta. Ma tahaksin, et kultuuriväärtuste ametit või keskkonnaametit juhiksid oma ala profid.

Mis puudutab kurikuulsaid nõukogusid, siis piisab tänaste 6-8 liikmeliste nõukogude kärpimisest kõikide linna osalusega ettevõtete puhul kolmeliikmelisteks, kusjuures üks oleks sõltumatu spetsialist, teine võimukoalitsiooni ja kolmas opositsiooni esindaja.

Kui teed korda saab, siis on Tallinn ainus tõsine probleem kohutav bürokraatia. Just see peaks olema teema nende jaoks, kes Keskerakonda kukutada üritavad.