Soul teatas reedel kavatsusest oma töölised kompleksist ära tuua, sest Pyongyang keeldus kõnelustest tsooni tuleviku üle, vahendab BNS.

Laupäeval lahkus pargist 125 Lõuna-Korea töölist, viimased 50 töötajat, kaasa arvatud tehaseid haldavad ametnikud, lahkuvad esmaspäeval, edastas Lõuna-Korea ühinemisministeerium.

Kaesongis tegutsevad Lõuna-Korea ettevõtted on äkilisest lahkumisest jahmunud.

"Me oleme jahmunud valitsuse äkilisest otsusest Kaesongist lahkuda. Me kardame, et see viib lõpuks [kompleksi] sulgemiseni," ütles ühte pargis tegutsevast 123 Lõuna-Korea firmast esindav töötaja varem Pajus ajakirjanikele.

Esindaja nimetas kahetsusväärseks, et valitsus ei konsulteerinud eelnevalt ettevõtetega, kuid firmad on otsustanud erimeelsustest hoolimata valitsuse otsust täita.

"Järgmine Lõuna-Korea samm on tõenäoliselt kompleksi elektrivarustuse katkestamine, millele järgneb tööstuspargi lõplik sulgemine," ütles Souli ülikooli Põhja-Korea uuringute professor Yang Moo-jin.

"Lõuna-Korea jõuline reaktsioon võib viia viimase kontakti kadumiseni - ja pikaajalise vastasseisuni - kahe Korea vahel," lisas ta.

Kaesongi tööstuskompleks, mis asub kahe Korea piirist umbes 10 kilomeetrit põhja pool, rajati 2004. aastal piiriülese koostöö sümbolina ja on Pyongyangile oluline välisvaluuta allikas. Stalinistlik riik tõkestas juurdepääsu Kaesongile 3. aprillil ning teatas kompleksis töötavatele lõunakorealastele, et nad võivad soovi korral lahkuda. Osa lõunakorealastest avaldas soovi edasi töötada.

"Enam kui 50 000 põhjakorealast on saanud maitsta kapitalismi ja Lõuna-Korea ühiskonda. Seda ei tohiks kunagi unustada," ütles üks elektroonikafirma töötaja, kes veetis Kaesongis kolm aastat.