Senati enamuse liidri Harry Reidi sõnul öeldi talle, et kiri oli adresseeritud Mississippi vabariiklasest senaatori Roger Wickeri büroosse. Marylandis asuv laboratoorium kinnitas ritsiini olemasolu kirjas pärast selle avastamist esialgsete proovidega kohapeal, teatas USA senati korrapidaja ehk Sergeant-at-Arms Terrance Gainer, vahendab CNN.

Kirjal oli Tennessee osariigis asuva Memphise linna postitempel ning saatja aadress puudus, kirjutas Gainer e-kirjas senaatoritele ja nende abidele. Teisipäeva hilisõhtul tehtud avalduses teatas USA Kapitooliumi politsei, et kirjast võetakse täiendavalt proove armee biomeditsiinilises uurimislaboratooriumis Marylandi osariigis Fort Detrickis.

Senaator Claire McCaskill ütles pärast briifingul käimist, et kahtlusalune on juba kindlaks tehtud, kuid asjaga kursis olev allikas teatas, et kedagi polnud teisipäeva õhtuks kohaliku aja järgi vahistatud.

Postitöötajad hakkasid posti töötlema Kapitooliumist eraldi asuvas keskuses pärast 2001. aasta antraksirünnakut, mille sihtmärk olid teiste hulgas tollane enamuse liider Tom Daschle ja Vermonti senaator Patrick Leahy. Senaatoritele öeldi nüüd, et postikeskus suletakse ajutiselt, et olla kindel, et kõik ohud on kõrvaldatud, ütles McCaskill teisipäeva pärastlõunal.

Ritsiin on väga mürgine aine, mida saadakse riitsinuseseemnetest. Täiskasvanud inimese tapmiseks piisab 500 mikrogrammist – umbes nõelaotsa suurusest kogusest. Mürgituse kindlaks tegemiseks ei ole spetsiaalset testi ja vastumürk puudub.

Ritsiini tootmine on lihtne ja odav ning mitmete riikide võimud on uurinud äärmuslaste tegevust seoses ritsiiniga. Ekspertide sõnul on aga ritsiin tõhusam üksikute inimeste tapmiseks, kui massihävitusrelvana.

Ritsiini kasutati 1978. aastal Bulgaaria dissidendi Georgi Markovi tapmiseks. Üheksa aastat varem läände põgenenud Markovit torgati Londoni bussipeatuses vihmavarju otsaga ja ta suri neli päeva hiljem.