Haikonen sai ainulaadseid pilte paikadest, kuhu vähesed pääsevad. Isegi diktatuuririigis on olemas hamburgerid ja lõbustuspark, vahendab Ilta-Sanomat.

„Esitasime giididele palju väljakutseid. Küsisime, kas võiksime näha seda ja teist. Giidid hakkasid selle peale telefonikõnesid tegema ja paljud asjad õnnestuski korraldada. Nendega oli võimalik ka kahekesi omavahel rääkida,“ rääkis Haikonen.

Grupp külastas Kaesongi lõbustusparki, kus lasti kasutada erinevaid atraktsioone. Teistel päevadel oli lõbustuspark hooldustöödeks suletud.

Kui turistid nägid lõbustuspargis hamburgerirestorani, palusid nad giididelt luba hamburgereid sööma minna. Sellega oli palju organiseerimist.

„Lõpuks tegi giid ettepaneku, et läheksime logistilistel põhjustel teise hamburgerikohta. Vihjetest saime aru, et lõbustuspark oli avatud vaid meie jaoks. Läksime siis kohalikku „Burger Kingi“, kus olid täiesti suurepärased hamburgerid,“ jutustas Haikonen.

Kõik lõbustused ei ole ainult turistidele. Turistid käisid ka pitsabaaris, kus sõi ka teisi inimesi, võibolla kõrgeid sõjaväelasi ja ametnikke.

Miski ei juhtu Põhja-Koreas juhuslikult. Turistidele näidatakse asju, mida tahetakse näidata. Giidid said mitu korda noomida, kui grupp ei paistnud päris koos püsivat.

Kuigi turiste jälgiti, ei kontrollitud neid piiril väga hoolikalt.

„Fotokaameras olnud piltide asemel huvitas piirivalvureid see, et kaameral ei oleks mingit GPS-i seadet,“ ütles Haikonen.

Haikoneni sõnul olid kohalikud giidid nutikad inimesed. Eraviisiliselt julgesid nad rääkida, et neil on plaanid selleks puhuks, kui kogu süsteem peaks kokku varisema. Üks unistas oma ettevõttest, teine kogus kapitali oma väikeste äridega.

„Selgus, et meie giidid ei olnud kunagi näinud näiteks välismaised telekanaleid. Ütlesin, et võin jätta hotellitoa ukse praokile, et ta võiks tulla telekat vaatama,“ rääkis Haikonen. „Giid ütles, et ei julge. Ta jääks sellega kohe vahele.“

Haikonen imestas reisi alguses, et kogu Pyongyang oli pime. Ta küsis selle kohta giidi käest, kelle ametlik seletus oli, et turist vaatas vales suunas – pöörlevas restoranis. Giid soovitas teisel õhtul uuesti vaadata. Siis vilkusid ja välkusid kõik võimalikud tuled.

Valuutapoes olid riiulid kauba all lookas. Haikoneni sõnul oli pood parem kui Soome supermarket. Giidid ei keelanud pildistada, aga poe personal kaebas selle peale. Giid palus vabandades pildid kustutada. Mälukaardile jäid need siiski alles.