Valimiste eel spekuleeriti, et Hamasi mõjukad juhtfiguurid Gaza sektorist võivad Meshaali kõrvale tõrjuda. Samuti teatas Hamasi veteranjuht möödunud aastal, et uut ametiaega ta ei taotle, vahendab BNS.

Anonüümsust palunud ametnike sõnul toetas Hamasi valitseva šuura enamus Meshaali ja kinnitas ta veel neljaks aastaks ametisse tagasi.

"Hamasi liidrid valisid juhiks Meshaali," ütles Hamasi kõrge ametnik telefonitsi AFP-le.

Hamasi asejuhtideks valiti rühmituse Gaza sektoris tegutsev peaminister Ismail Haniyeh ja liikumise teine number Mussa Abu Marzuq.

Viiekümne kuue aastast Meshaali toetavad Katar, Türgi ja Egiptus. Praegu tegutseb ta Kataris. Tema tagasivalimine võib elustada lepituskõnelused Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasiga, keda toetavad lääneriigid.

Hamasi ametnikud ütlesid varem, et vaatamata spekulatsioonidele kinnitab šuura Meshaali uuesti liikumise juhiks.

"Valimised toimuvad täielikus salastatuses, kuid on üldteada, et Meshaal valitakse tagasi," ütles Hamasi tundmatuks jääda soovinud kõrge ametnik.

Rühmituse liidrid viibisid pühapäeval ja esmaspäeval Egiptuses selleks, et valida liikumisele uus juht ning arutada Egiptuse ametnikega lepituskõnelusi Abbasiga.

Suurepärase oratoorina on Meshaal ära kasutanud liikumisvabadust, mis on Gazas tegutsevatele Hamasi liidritele kättesaamatu, et araabia maades ja islamiriikides diplomaatia teel edu saavutada. Hamasi ametnik ütles esmaspäeval, et araabia kevade puhkemise järgsed arengud Lähis-Idas tegid Hamasile Meshaali liidriks valimise möödapääsmatuks. "Meshaal on andnud liikumisele rahvusliku näo ning tal on araabia maadega head suhted," lisas ta.

Veteranjuht külastas Gazat esmakordselt alles möödunud aasta detsembris. Meshaal tõusis liikumise tegelikuks juhiks 2004. aastal pärast seda, kui Iisrael tappis selle rajaja šeik Ahmed Yassini ja tema järeltulija Abdelaziz al-Rantissi.

Meshaalil õnnestus 1997. aastal Iisraeli tapmiskatsest eluga pääseda. Toona üritasid juudiriigi luureteenistuse Mossadi agendid teda Jordaania pealinnas Ammanis mürgitada. Kolm agenti varjusid vahejuhtumi järel Iisraeli saatkonda, kaks aga langes Jordaania võimude kätte. Meshaal vajus rünnaku tulemusena koomasse ning maruvihane Jordaania kuningas Hussein nõudis Iisraelilt vastumürgi loovutamist, juhul kui see soovib oma luuretöötajate vabastamist.

Vahejuhtum sundis toonast Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut Yassini ja veel 19 palestiinlast vangist vabastama.