Põhja-Korea kuulutas laupäeval, et on lõunanaabriga sõjaseisukorras Lõuna-Koreas toimuvate vaenulike sõjaväeõppuste tõttu, vahendab Reuters.

„Kui Lõuna-Korea ja tema rahva vastu toimub ükskõik milliseid provokatsioone, tuleb anda jõuline vastus esmases lahinguolukorras ilma igasuguste poliitiliste kaalumisteta,“ ütles president Park esmaspäeval kaitseministrile ja kõrgetele ametnikele.

Lõuna-Korea on reegleid muutnud ja andnud kohalikele üksustele loa rünnakutele viivitamatult vastata ilma Soulist luba küsimata.

Vastates kriitikale, et vastus Lõuna-Korea saare tulistamisele suurtükkidest 2010. aastal oli liiga aeglane, on Soul ähvardanud võtta sihikule Põhja-Korea juhi Kim Jong-un'i ja hävitada Kim'ide dünastia ausambad, kui Pyongyang peaks üritama lõunanaabrit rünnata.

USA saatis pühapäeval Lõuna-Koreaga peetavatest ühisõppustest osa võtma radaritele nähtamatud hävituslennukid F-22 Raptor.

Paljud lõunakorealased peavad aga mõlema Korea ühise Põhja-Korea territooriumil asuva Kaesongi tööstuspargi avatuna hoidmist märgiks selle kohta, et Pyongyang ei riski selle välisvaluutaallika kaotamisega ja mingit tegelikku agressiooni ei tule.

Vaatamata Pyongyangi ähvardustele Kaesong sulgeda oli see esmaspäeval endiselt avatud.

„Kui marionettreeturite kamp jätkab Kaesongi tööstustsooni avatuna hoidmise mainimist ja kahjustab meie väärikust, suletakse see ja pannakse armutult kinni,“ vahendas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Kaesongi sulgemine võib jätta sajad lõunakorealased sinna lõksu.