Argentiinlane Jorge Mario Bergoglio on mees, kelle valisid 115 kardinali endi seast uueks paavstiks.

Uut paavsti, keda hakkame tundma nime Franciscus I järgi, oli Vatikani Püha Peetruse väljakule tervitama kogunenud suur rahvamass, kus leidus inimesi mitmelt poolt maailmast ning paljudel oli kaasas oma kodumaa lipp.

Värskelt valitud paavst, kes on 266. paavst ajaloos, ilmus üsna varsti pärast tema ametisse valmise teadet Püha Peetruse basiilika rõdule.

Uus paavst asub paavst Benedictus XVI asemele, kes pani ameti maha veebruaris, kuna ta ei tundnud end enam piisvalt tugevana, et kirikut juhtida.

Paavsti valinud konklaav tuli kokku paavst Sixtus IV soovil ehitatud kabelis, Michelangelo kuulsate laefreskode all. Osalejate sisenemise järel sulges kardinalide kogu dekaan seestpoolt ukse, mida jäid valvama Šveitsi kaardiväelased.

Enne hääletust määrati juhuvalikuga üheksa kardinali – kolm hääletussedelite kokkukogumiseks, kolm häälte lugemiseks ja kolm ülevaatamiseks.

Seejärel kirjutab iga kardinal salajasel hääletusel sedelile sobiva kandidaadi nime, soovitatavalt käekirja moonutades, ja annab selle kokkumurtult üle.

Võitmiseks on vaja kaks kolmandikku häältest, hääletusvoore korratakse, kuni tulemus käes. Seekord on uuel paavstil vaja 77 häält. Pärast igat vooru põletatakse sedelid ahjus, mille korstnast kerkib Vatikani kohale vastavalt tulemusele kas must – paavsti ei valitud – või valge – paavst on valitud – suits. Õige värv saavutatakse kemikaale lisades.