Linna kaebasid kohtusse jookide tootjad ning kohtunik Milton Tingling leidis, et keeld on meelevaldne ja kapriisne. Seadus oleks keelanud suuremate kui 16-untsiste (473 milliliitrit) jookide müümise toitlustusasutustes, vahendab BBC News.

Linnapea Michael Bloomberg ütles, et kohtunik eksis totaalselt ning lubas otsuse edasi kaevata. Bloomberg peab keeldu vajalikuks ülekaalulisuse vastu võitlemisel. Uuringute järgi on 58 protsenti New Yorgi täiskasvanutest ülekaalulised.

Ameerika joogitootjate assotsiatsioon (ABA), mis juhib võitlust keelu vastu, tervitas kohtuotsust.

„Kohtuotsus lubab newyorklastel ja tuhandetel väikeettevõtjatel New Yorgi linnas kergendatult hingata, sest see meelevaldne ja ebapopulaarne keeld oleks võinud neile kahju teha,“ teatas ABA.

Seadus oleks puudutanud kõiki kohti, kus müüakse toitu kohapeal söömiseks, alates pitsabaaridest kuni staadionide ja kinodeni, kuid mitte toidupoode.

Seaduse kiitis septembris heaks New Yorgi linna tervishoiukomisjon ning see pidi hakkama kehtima 12. märtsil. 200-dollarisi trahve oleks aga hakatud määrama alles juunist.

Kohus otsustas, et Bloombergi määratud komisjon astus seadusandlikule territooriumile, mis oleks pidanud kuuluma valitud linnavolikogule.

„Me leiame, et kohtunik eksis totaalselt seaduse tõlgendamisel ja oleme väga kindlad, et võidame apellatsiooni,“ ütles Bloomberg. „Üks argumentidest on, et inimesed surevad iga päev. See pole nali. 5000 inimest sureb Ameerikas iga päev ülekaalulisuse tagajärjel.“