Katoliku kiriku 265. juhi ametiaeg lõppes kohaliku aja järgi kell 20 ja Eesti aja järgi kell 21.

Kaheksakümne viie aastane saksa päritolu paavst teatas 11. veebruaril ootamatult, et tal ei jätku kaheksa ametiaasta järel enam "vaimu- ega kehajõudu" kirikujuhina jätkata. Ta on kuue sajandi jooksul esimene paavst, kes ameti maha pannud.

Paavst Benedictus XVI viimaste tundide sümbolid

Paavst Benedictus XVI viimased tunnid paavstina olid täidetud traditsioonide ja sümbolitega, mis rõhutavad, kui erakordne on tema tagasiastumine katoliku kiriku juhi kohalt.

Benedictus asus umbes kell 16 GMT (kell 18 Eesti aja järgi) Vatikanis helikopterisse, et lennata paavsti suveresidentsi Castel Gandolfosse Rooma lähedal, kuhu ta jääb paavsti volituste ametliku lõppemiseni kell 19 GMT (Eesti aja järgi kell 21), vahendas BNS.

Olulisemaid fakte päeva kohta:

Kell: Kapitooliumi Senaatorite palee vana kell lööb kolm korda, kui Benedictus paavstina viimast korda Vatikanist lahkub ning uuesti kell 19.

Viimane säuts: paavsti Twitteri kontole @pontifex ilmus kell 16 GMT järgi viimane postitus: "Asetage Kristus oma elu keskmesse", seejärel konto suleti, kuni uus paavst otsustab, kas soovib samuti mikroblogi pidama hakata.

Viimased avalikud täheldused: paavst tuleb umbes kell 16.30 GMT järgi Castel Gandolfo rõdule, et kohalike elanikega viimast korda hüvasti jätta, kuni ta avalikkuse eest igaveseks taandub.

Šveitsi kaardivägi: Šveitsi kaardiväelased sulgevad Castel Gandolfo väravad ja lahkuvad postilt täpselt kell 19 GMT järgi. 15. sajandist pärinevasse üksusse kuuluvad kaardiväelased panevad selga erariided ja naasevad Rooma.

Pitserid: vastavalt tavale pitseerib Vatikani personal kell 19 paavsti eluruumide ja eralifti uksed kinni.

Kaluri sõrmus: Benedictus usaldab oma "Kaluri sõrmuse" oma "kojaülemast" kardinalile, kes juhib Vatikani asju uue paavsti valimiseni.

Sõrmus on vägev paavstivõimu sümbol, mis iga uue paavsti jaoks kullast valatakse. Traditsiooni kohaselt, mis seati sisse paavstidevahelisel ajal dokumentide võltsimise takistamiseks, kraabib "kojaülemast" kardinal pitsatsõrmusele järgmisel nädalal kardinalide esimesel kohtumisel X-tähe.