Benedictus ütles rahvahulgale, et paavstiks olemine oli raske koorem, kuid ta leppis sellega, sest oli kindel, et jumal juhib teda. Enese sõnul tundis ta end kohati nagu Püha Peetrus koos apostlitega Galilea järvel, viidates piibliloole, milles jüngrid võitlesid tormilainetega ja Jeesus Kristus neile ennast ilmutas, vahendab BBC News.

„Ma astusin selle sammu, olles täielikult teadlik selle tõsidusest ja uudsusest, kuid sügava hingerahuga,“ ütles paavst oma tagasiastumise kohta.

Valge paavstiauto sõitis aeglaselt üle Peetri väljaku ja Benedictus XVI lehvitas kokku tulnud palveränduritele, kes skandeerisid tema nime ja tänasid teda kiriku teenimise eest. Ühel hetkel peatus paavst suudlema last, kes talle õnnistamiseks ulatati.

Väljakul viibisid ka paljud kardinalid, kes hakkavad märtsis uut paavsti valima.

Neljapäeval sõidab paavst helikopteriga suveresidentsi Castel Galdolfosse, mis asub Roomast 24 kilomeetri kaugusel kagus. Benedictus XVI aeg paavstina lõpeb kell 20 kohaliku aja järgi.

Ta säilitab tiitli „tema pühadus“ ja paavstinime Benedictus XVI, mitte ei muutu uuesti Joseph Ratzingeriks.

Benedictus jätkab valge sutaani kandmist, kuid ilma peleriini ja kaunistusteta. Kuldne ametisõrmus tuleb loovutada ning tema isiklik pitsat hävitatakse. Samuti tuleb loobuda punaste kingade kandmisest.