"Äsjaste avalikustamiste järel rõhutab peaministri büroo, et kadunud Ben Zygieril ei olnud mingeid kontakte Austraalia julgeolekuteenistustega," seisis juudiriigi peaministri Benjamin Netanyahu büroo teisipäeval tehtud avalduses, teatab AFP BNS-i vahendusel.

See oli esimene kord, kui Iisrael valitsuse tasemel tunnistas, et "vang x-ina" tuntud üksikvangistuses surnud luuretöötaja oli tõepoolest Ben Zygier. Seni olid "vang x-i" Zygieriks pidanud üksnes meediaallikad.

Teisipäevani oli juudiriigi valitsus möönnud nii palju, et välisriigi passiga vang sooritas pisut üle kahe aasta tagasi Iisraeli vanglas enesetapu.

Iisraeli-Austraalia topeltkodakondsusega Zygier suri Tel Avivi lähedal asuvas Ayaloni vanglas 2010. aastal. Iisrael läks tema juhtumi kinnimätsimisel väga kaugele, sundides korralduste abil loost vaikima ka juudiriigi meedia.

Iisraeli kohus otsustas kergitada juhtumilt saladuskatet ning avaldas osa vangi lahkamisprotokollist.

"Ei ole kahtlust, et 2010. aasta 15. detsembril surnud vang võttis endalt ise elu," kirjutati protokollis.

Lahkamine tegi kindlaks, et vang suri poomise läbi, lisades, et tema verest leiti jälgi rahustitest ning surnu käel olid marrastused.

"Vang leiti ülespooduna oma kongi dušinurgas, tema kaela ümber seotud voodilina teine ots oli kinnitatud duširuumi akna külge," märkis Rishon LeZioni kohus oma protokollis.

"Koroneri sõnul olid marrastused tingitud löögist, mis aga ei põhjustanud vangi surma," selgus protokollist.

Protokollis kirjutati ka, et Iisraeli vanglateenistusele võidakse esitada süüdistus hooletuse tõttu vangi surma põhjustamises.

Zygier vahistati pärast Austraalia luureasutustele Iisraeli julgeolekuteenistuse Mossadi operatsioonidest ulatusliku ülevaate andmist, edastas Austraalia rahvusringhääling ABC esmaspäeval.

Netanyahu büroo lükkas selle väite ümber. "Iisraeli ja Austraalia julgeolekuteenistuste vaheline koostöö on suurepärane, aktuaalsete teemadega tegelemist iseloomustab heal tasemel koordineerimine ning läbipaistvus," seisis büroo avalduses.

Austraalia endise välisministri Alexander Downeri hinnangul oli Zygieri kuritegu tõenäoliselt palju tõsisem kui Austraalia julgeoleku- ja luureorganisatsioonile (ASIO) info lekitamine.

"Ma kahtlustan, et tema vangistamise põhjus oli midagi tõsisemat kui ASIO-ga info jagamine," nentis ta ABC raadiole.

Asjaolu, et range režiimiga vanglas pideva järelvalve all olnud vangil õnnestus endalt elu võtta, on küsimusi tekitanud ja andnud ainest vandenõuteooriatele, mida Iisraeli ja Austraalia meedia on vahendanud.

Iisraeli vanglateenistuse sisejuurdlus, millele viitas ajaleht Maariv, jõudis järeldusele, et vangivalvurid jälgisid kongis toimuvat iga 20-25 minuti tagant, sest Zygieri ei peetud suitsidiaalsete kalduvustega vangiks.

Juudiriigi parlament Knesset kavatseb Zygieri surma asjaolude kohta juurdluse algatada. Austraalia viib Zygieri surma asjaolude väljaselgitamiseks läbi ka omapoolse juurdluse.

Zygier emigreerus Iisraeli 2001. aastal, ta vahistati 2010. aasta veebruaris.

Selles, et Zygier tõepoolest Mossadi agent oli, ei ole kahtlust. Seda kinnitas eelmisel nädalal temaga paar päeva enne surma kohtunud inimõigusadvokaat.

Netanyahu hoiatas pühapäeval luuretegevuse paljastamise eest, mis võib tõsiselt kahjustada riiklikku julgeolekut.