Vang X oli paljude teadete järgi 34-aastane Ben Zygier, kellel oli nii Austraalia kui ka Iisraeli kodakondsus ning kes oli väidetavalt Iisraeli välisluureteenistuse Mossadi agent, kes arreteeriti Iisraelis 2010. aastal tõsiste, kuid seni teadmata süüdistuste alusel, kirjutab The Guardian.

Informatsioon avaldati pärast seda, kui vaikimiskäsk kolmapäeval meedia ja poliitilise surve tõttu kohtus tühistati.

Varasemate teadete järgi hoiti Zygieri vahi all sellise salastatuse ja isolatsiooni tingimustes, et isegi tema valvurid ei teadnud tema isikut ega kuritegu.

Avaldatud dokumendis tunnistatakse, et vahialune oli julgeolekukaalutlustel registreeritud valenime all, kuid lisatakse, et tema perekonda Austraalias, kes on keeldunud juhtumit kommenteerimast, informeeriti arreteerimisest kohe.

Lisatakse, et Vang X-i salajaseks vahi all hoidmiseks andsid loa Iisraeli justiitsministeeriumi kõige kõrgemad ametnikud ning et vangi, keda nimetatakse „John Doe'ks“, esindasid kolm Iisraeli advokaati. Dokumendis ei avaldata süüdistust ega seda, kas advokaadid määras salaja riik.

Iisraeli hilinenud ülestunnistus Vang X-i olemasolu kohta järgneb kaheaastasele jõupingutusele kinni mätsida igasugused meedia teated vastuolulise juhtumi kohta. Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu büroo ähvardas varem sel nädalal ajakirjanikke trahvide ja vanglaga, kui nad loo üksikasju avaldavad.

Iisrael on aga olnud sunnitud tegema piinlikke ülestunnistusi juhtumi kohta, mis võib paljastada Mossadi tegevuse kõige värvikamaid üksikasju ning kutsuda esile üha kasvavat ärritust Iisraeli liitlaste hulgas Mossadi tegevuse üle.

Selgus, et Zygier kohtus veidi enne arreteerimist Austraalia ajakirjaniku Jason Koutsoukisega, kes süüdistas teda spioneerimises.

Koutsoukis ütles The Guardianile, et tegi Zygieris kindlaks ühe kolmest Austraalia-Iisraeli kodanikust, kes töötasid Mossadi heaks Iraanile elektroonikat müünud Euroopa firma kattevarjus.

Koutsoukise sõnul uurisid Zygieri tegevust ka Austraalia luureteenistused ning ta oli lähedal arreteerimisele Austraalia passi kasutamise eest spionaaži eesmärgil.

Austraalia valitsus oli sunnitud tunnistama, et Iisraeli ametnikud teavitasid Austraalia diplomaate juhtumi kohta. Enne seda väideti, et viimased ei teadnud Zygieri vahi all hoidmise ja surma kohta midagi, kuni perekond palus abi tema surnukeha kodumaale toomiseks.

Austraalia välisminister Bob Carr pidi tegema piinliku kannapöörde ja tunnistama, et tema riiki teavitati Zygieri vahistamisest 2010. aasta veebruaris. Carri sõnul kinnitasid Iisraeli luureallikad Austraaliale, et Zygier ei ole ohus.

Tegevust seoses Zygieri juhtumiga uuriva Austraalia välisministeeriumi sekretäri Peter Varghese'i sõnul ei olnud Zygieri juhtumiga seotud Austraalia saatkond Tel Avivis, vaid suhtlemine käis luurekanaleid pidi.

Zygier, kes oli abielus iisraellannaga ja kellel oli kaks väikest last, leiti vangikongist pooduna 2010. aasta lõpus. Tema surnukeha lennutati matmiseks Melbourne'i järgmisel nädalal.

Austraalia meedia teatel taotles Zygier aastate jooksul Austraalia passi kolme erinevat identiteeti kasutades. Need olid Ben Alon, Ben Allen ja Benjamin Burrows.

Endiselt pole selge, kas ta töötas aktiivselt Mossadi heaks või hankis luureteenistusele lihtsalt passe välismaal operatsioonide läbiviimiseks.

Iisrael ei ole andnud ka ametlikku seletust selle kohta, miks vahistati Zygier salaja ilma kohtuta ja miks kogu juhtumit nii kiivalt varjati. Spekuleeritakse, et ta võis mõnele kolmandale riigile informatsiooni pakkuda.

Sõbralike riikide kodanike ja liitlasriikide passide kasutamine Mossadi operatsioonidel on viimastel aastatel tekitanud tõsiseid hõõrumisi Iisraeli ja talle tavapäraselt sõbralike valitsuste vahel.

„On olemas mitteametlikud reeglid,“ ütles luurealaste koostöölepetega kursis olev isik The Guardianile. „Sa informeerid oma liitlasi, kui tahad kellegagi rääkida või midagi teha. On selline tunne, et iisraellased ei mängi reeglite järgi.“

Välisriikide passide kasutamine Mossadi poolt viis rahvusvahelise skandaalini, kui selgus, et üle kümne sellise passi oli kasutusel Hamasi liikme Mahmoud al-Mabhouhi tapmisoperatsioonil 2010. aasta jaanuris Dubai hotellis.

Seitsmel juhul selgus, et passid olid Suurbritanniast ja Saksamaalt Iisraeli kolinud juutide nimel, kellel polnud aimugi, et keegi, kes kasutas nende identiteeti, külastas Dubaid.