Eesti Pank on alati olnud Reformierakonna kants. Pärast endise pangapresidendi Vahur Krafti 32-miljoni-dollari allkirja võltsitud dokumendil pole džinni enam võimalik VEB-fondi tagasi toppida. Nagu oodata oligi, on kerkinud küsimus Siim Kallase rollist selles ning ka Reformierakonna kunagisest rahastamisest R-Hoolduse nime kandva firma kaudu. Varjud minevikust ärkavad taas ellu.

On tähelepanuväärne, et Reformierakonnal ei ole enam jaksu ühiskondlikku diskussiooni oma soovi järgi suunata. Pole võimalik ka kellelegi vastanduda ja vastast naeruvääristada, sest selget vastast ju ei ole. Allakäigus on oma osa Reformierakonna imago jätkuval murenemisel, järjepidevalt samu lauseid korrutavate klounide kuvandi tekkimisel, vastumeelsusel paluda vabandust nii, et see oleks tõsiselt võetav (õpitagu seda Ardo Hanssonilt!).

Aga samas tuleb tunnistada, et midagi on ka muutunud: Riigikogus paistab olevat Reformierakond olevat aldis koostööle mitmes avalikkusele olulises punktis. Ja kui see on langeva populaarsuse tulemus, siis on see olnud hea langus kogu ühiskonnale.

Jääkeldri protsessi ei viinud tähelepanu Reformierakonnalt ära. VEB fondi uurimiskomisjoni töö tõotab uusi pealkirju igal nädalal, hoides tule all korraga nii olevikku kui minevikku. Tule alla on tiritud Reformierakonna võimalik presidendikandidaat Siim Kallas ning juba meenutatakse 10 miljoni dollari afääri. Urmas Kaju võib välja anda kordustrüki oma hittraamatust "Eesti Panga saladused", koos täiendava VEB fondi käsitleva peatükiga. Oli ju tema üks selle fondi loojatest.

Loen praegu Paul Johnsoni huvitavat raamatut "Intellektuaalid", alapealkirjaga "Marxist ja Tolstoist Sartre’i ja Chomskyni". Johnson on võtnud vaatluse alla maailma ajaloo mõjukamad intellektuaalid alates Jean-Jacques Rousseau’st ning kirjeldab allikate põhjal, kuidas nende isiklik käitumine ja eraelu langesid (või pigem ei langenud) kokku nende ideedega, mida nad maailmas levitasid.

Kokkuvõte on raamatus kirjeldatud kuulsatele inimestele üsna kurb – kes jutlustas headust, see oli tegelikult kuri; kes kiitis vagadust, oli hoorajääger; kes kutsus üles alandlikkusele, see oli ülbe ja upsakas; kes manitses kasinusele, armastas mammonat üle kõige.

See meenutab mulle väga poliitilist hetkeolukorda Eesti vabariigis.