Morsi ilmalike rivaalide eesmärk on taaselustada revolutsiooni nõudmised, mille Morsi võimule aidanud Moslemivennaskond on nende sõnul reetnud, vahendab Reuters.

„Ma kutsun igaüht üles osalema ja minema välja kõikidesse kohtadesse Egiptuses, et näidata, et revolutsioon tuleb lõpule viia,“ ütles oma avalduses Egiptuse juhtiv liberaal Mohamed ElBaradei.

„See toimub vennaskonna vastu,“ ütles sotsiaalmeedia kaudu Mubaraki-vastast ülestõusu mobiliseerida aidanud 6. aprilli liikumise asutaja Ahmed Maher. „Revolutsiooni eesmärk ei ole veel realiseeritud.“

Tuneesia ülestõusust president Zine al-Abidine Ben Ali vastu inspireeritud Egiptuse revolutsioon andis tõuke ülestõusudeks ka Liibüas ja Süürias. Ühise eesmägi tunne, mis egiptlasi tol ajal ühendas, on aga andnud teed konfliktile, mis on üha ägedamaks muutunud ning vallandas eelmisel kuul inimeste hukkumisega lõppenud tänavalahingud.

Aastapäev toob taas esile lõhe islamistide ja nende ilmalike oponentide vahel. Moslemivennaskond on otsustanud oma pooldajaid tänavatele mitte kutsuda, mis vähendab suure vastasseisu tõenäosust.

Prohvet Muhamedi sünnipäevale pühendatud kõnes kutsus Morsi egiptlasi üles tähistama aastapäeva tsiviliseeritud ja rahumeelsel viisil, mis ei sea ohtu riiki, institutsioone ega elusid.

Morsi oponendid väidavad, et tema ja Moslemivennaskond püüavad Mubaraki-järgses Egiptuse domineerida. Morsit süüdistatakse kukutatud Mubaraki autokraatsete joonte ilmutamises, näiteks vastuolulist uut põhiseadust läbi surudes.

Moslemivennaskond tõrjub sellise kriitika tagasi kui ebaõiglase. Vennaskond süüdistab oponente suutmatuses austada uue demokraatia reegleid, mis islamistid valimisvõiduga tüüri juurde tõid.

Kuus kuud ametis olnud Morsit peetakse vastutavaks ka majanduskriisi eest, mille on põhjustanud kaheaastane segadusteperiood. Egiptuse nael on langenud dollari vastu rekordiliselt madalale tasemele.

Aktivistid ootavad kannatamatult õiglust kahe viimase aasta vägivalla ohvritele. Väga vähe on ära tehtud Mubaraki-aegsete brutaalsete julgeolekuagentuuride reformimiseks. Rahulolematust tekitavad ka pidevad õnnetused pikka aega hooletusse jäetud maanteedel ja raudteedel.

Reedel nõutakse uue, islamistliku põhiseaduse täielikku ülevaatamist. Kriitikute sõnul pakub rahvahääletusel heaks kiidetud põhiseadus ebapiisavat kaitset inimõigustele, annab presidendile liiga palju privileege ning ei kärbi sõjaväelaste võimu.

Morsi pooldajate sõnul on kriitika ebaõiglane, põhiseaduse kiire kehtestamine oli hädavajalik stabiilsuse taastamiseks ning opositsioon muudab olukorra hullemaks pidevate rahutuste esilekutsumisega.

Pidades silmas ees seisvaid parlamendivalimisi, tähistab Moslemivennaskond aastapäeva suure heategevuskampaaniaga. Kavas on pakkuda arstiabi miljonile inimesele, jagada odavat toitu ja renoveerida umbes 2000 kooli.