Rice on sattunud vabariiklaste kriitikatulva alla seoses selle aasta 11. septembri rünnakuga USA konsulaadile Liibüas Benghazis, vahendab BNS.

"Olen veendunud, et kui minu kandidatuur esitatakse, siis kujuneb ametisse kinnitamine pikaldaseks ja häirivaks ning läheks kalliks maksma teile ja meie kõige pakilisematele riiklikele ja rahvusvahelistele prioriteetidele," seisis suursaadiku Obamale saadetus kirjas.

Vabariiklaste sõnavõtud Rice'i vastu muutusid ägedamaks pärast seda, kui ilmnes, et temast võib novembris tagasi valitud Obama teisel ametiaja saada riigisekretär.

"See vahetustehing pole seda meie riigile väärt [...] seetõttu palun aupaklikult, et te rohkem minu kandidatuuri praegu ei kaaluks," lisas Rice.

President soostus suursaadiku palvega, mõistes avalduses hukka "ebaausad ja eksitavad rünnakud" Rice'i vastu.

Kriitikute hinnangul ilmutas Obama siseringi kuuluv Rice Benghazi juhtumi käsitlemisel saamatust, öeldes mitmel korral muuhulgas seda, et nelja ameeriklase elu nõudnud rünnak konsulaadile polnud ettekavatsetud ja tegemist oli reaktsiooniga islamivaenulikule amatöörfilmile. Suursaadik on hiljem tunnistanud, et toetus infot jagades luure keskagentuuri (CIA) jutupunktidele, mis osutusid valeks.

Rice'i taandumine annab tunnistust sellest, et Valge Maja püüab oma poliitilist kapitali mujal rakendada. Obama peab vabariiklastega läbirääkimisi riiki ähvardava automaatse maksutõusu ja kulukärbete üle.

Senine riigisekretär Hillary Clinton on öelnud, et ei kavatse Obama teisel ametiajal enam jätkata. Peale Rice'i peeti üheks võimalikuks kandidaadiks demokraatide endist presidendikandidaati senaator John Kerryt.

Uueks kaitseministriks arvatakse saavat endine vabariiklaste senaator Chuck Hagel.