Digitaalvabaduse kaitsjate sihtfondi eesmärk on kaitsta info vaba levimist küberruumis ja pakkuda kiiret abi interneti käigushoidmiseks juhtudel, kui valitsused püüavad internetiühenduse katkestada. Samuti soovib fond toetada küberruumis tegutsevate rahumeelsete inimõiguste kaitsjate tegevusi. Fondi sihtgrupp on arenguriikide vabaühendused, kelle kaudu antakse abi ja survestatakse riikide valitsusi.

Sihtfondi loomisest teatasid Madalmaade, USA ja Ühendkuningriigi välisministeeriumid internetivabaduse koalitsiooni teisel aastakohtumisel, mis toimus 6.-7. septembril Nairobis. Fondi haldab Madalmaade arengukoostöö-vabaühendus HIVOS.

Internetivabaduse koalitsioon loodi 2011. aastal Haagis toimunud internetivabaduse konverentsil Madalmaade välisministeeriumi eestvedamisel. Praeguseks on koalitsiooni liikmete arv kasvanud 18 riigini. Sinna kuuluvad lisaks Eestile Austria, Kanada, Tšehhi, Prantsusmaa, Ghana, Iirimaa, Keenia, Maldiivid, Mehhiko, Mongoolia, Holland, USA, Suurbritannia, Rootsi, Costa Rica, Soome ja Tuneesia.

Välisministeerium toetab uue digitaalvabaduse kaitsjate fondi tegevusi 2013. aastal 30 000 euroga. Raha fondi toetuseks eraldatakse Demokraatia arendamise sihtasutusele (DASA) ettenähtud vahenditest.

Välisminister Urmas Paeti sõnul tähistatakse 10. detsembril rahvusvahelist inimõiguste päeva ja sellega seoses tuleb rõhutada, et virtuaalne väljendusvabadus on inimõigus. „Internetivabaduse kaitse on ühtlasi ka üks Eesti inimõigustealaseid prioriteete,“ märkis Paet.

Välisminister lisas, et peame oluliseks väljendusvabaduse kaitset ja edendamist interneti keskkonnas. „Küberruumis peab kehtima inimeste õigus ennast vabalt väljendada. Samuti tuleb maailmas laiendada interneti kättesaadavust,“ rõhutas Paet. Seetõttu otsustaski Eesti anda oma panuse vastloodud digitaalvabaduse kaitsjate sihtfondi tegevuse toetamiseks.

Paeti sõnul peab Eesti tähtsaks ka 2011. aastal loodud internetivabaduse koalitsiooni tööd. „Soovime 2014. aastal Tallinnas korraldada koalitsiooni aastakohtumise ning oleme selleks alustanud juba ettevalmistustega,“ sõnas välisminister.