„Tšehhi näitekirjanik, vastupanuvõitleja ja hilisem poliitik Václav Havel kirjeldab oma essees „Võimutute võim“ kodanike kohanemist posttotalitaarse süsteemiga. Miks riputab juurviljapoodnik, tavaline inimene, oma poe aknale sildi „Kõigi maade proletaarlased ühinege!“?

Kas ta tõesti usub seda, mida see silt ütleb? Miks ta seda teeb? Mis on selle teo mõte? Havel vastab: selle mõte on kuulutada: „Ma kuuletun.“ Et poodnik ei saa seda öelda otsesõnu, sest siis ta tunnistaks, et ta kuuletub, kuna tal on hirm. Seetõttu poeb ta süsteemi õigustava ideoloogia kattevarju taha. Ta valib elu vales. Ideoloogia kaitseb ja varjab teda tema enda eest...“

Vaata lähemalt videost!

TEDxTartu konverents on muutumisele inspireeriv sündmus, mille esinejad turnivad inimliku teadmise ja teadvuse piiridel. Nende nakatavad kõned meelitavad kuulajaid uitama väljapoole tavapärasuse raamidest.

TED on ülemaailmne ideekonverentside sari, mis on pühendunud jagamist väärivate ideede levitamisele ("Ideas worth spreading"). Algselt ühendas TED kolme valdkonna (technology, entertainment, design) arvamusliidreid USAs, kuid 1984. aastast on konverentside haardeulatus jõudsalt laienenud ning ühendab nüüd silmapaistvaid inimesi kõikidelt elualadelt. TEDxTartu on iseseisvalt korraldatud kohalik sündmus, mis järgib TEDi missiooni ja juhtnööre. TEDx hõlmab ühtaegu TED-i kõnesid video vahendusel ja sõnavõtte elavas esituses.