48-aastane Rice on Obama pikaajaline liitlane ja toetaja ning president on teda viimasel ajal kaitsnud kasvava kriitika pärast oponentide poolt. Juhtivad vabariiklased usuvad, et Obama administratsioon ei olnud avalikkusega aus terrorirühmituse al-Qaida osalemise kohta Benghazi rünnakus 11. septembril, milles hukkus neli ameeriklast, kaasa arvatud USA suursaadik Liibüas Christopher Stevens, vahendab BBC News.

USA tunnistab nüüd, et tegemist oli ettekavatsetud terrorirünnakuga, mitte spontaanse meeleavaldusega, mis muutus vägivaldseks.

Mõni päev pärast rünnakut jäi aga Rice seletuse juurde, et vägivalla Benghazis vallandas USA-s tehtud väikese eelarvega film, milles solvati prohvet Muhamedi.

Kolmapäeval ÜRO-s kõneldes kaitses Rice oma esialgset seisukohta ning nimetas mõningaid kommentaare enese aadressil, sealhulgas tema juhtiva kriitiku senaator John McCaini omi, alusetuteks.

„USA kõrgema taseme diplomaadina nõustusin ma Valge Maja palvega esineda pühapäevastes telesaadetes, et rääkida kõikidest selle päeva rahvusliku julgeoleku probleemidest,“ ütles Rice.

Sel ajal tunti Rice'i sõnul peamiselt ja eelkõige muret meeleavalduste pärast, mis toimusid paljude USA diplomaatiliste esinduste juures üle kogu maailma, ning Iraani tuumaprogrammi pärast.

„Rääkides rünnakust meie hoonete vastu Benghazis, toetusin ma ainult ja otseselt luureteenistuste poolt mulle antud informatsioonile. Ma ütlesin selgelt, et see informatsioon on esialgne ja meie uurijad annavad meile kindlad vastused. Igaüks, eriti luureteenistused, on teinud tööd heas usus, et anda parim hinnang, mis põhineb saadaoleval informatsioonil.“

Rice'i sõnul ei ole lõplik aruanne võimalik enne, kui föderaalse juurdlusbüroo FBI ja riigidepartemangu juurdlused on lõpetatud. Rice nimetas Benghazi rünnakut jälgiks terrorirünnakuks.

Valimistejärgses intervjuus nädal tagasi kaitses Obama Rice'i ja ütles, et kritiseerijad peaksid olema tema kallal, mitte ründama ennekuulmatult suursaadikut ÜRO-s.