Vaatamata sellele, et Obama ja Romney kulutasid valimiskampaaniaks kahe peale kokku riigi ajaloo kallimat kampaaniat tähistavad ligi 6 miljardit USA dollarit, ei suutnud kumbki kandidaat valimispäevaks favoriidiseisusesse tõusta, vahendab BNS.

Küsitlused näitavad praegusele riigipeale valimistel kaalukeeleks osutuvates õõtseosariikides väikest edumaad, kuid mitmed küsitlustulemused jäävad nn veapiiri sisse.

Selleks, et ajalugu teha ja valituks osutuda, peab Obama (51) teisipäeval oma edumaa Ohio osariigis võiduks vormistama. Ühtki presidenti pole Ühendriikide ajaloos veel nii kõrge tööpuuduse taseme juures, milleks on hetkel 7,9 protsenti tööealisest elanikkonnast, tagasi valitud.

Romney (65) teeks võidu korral samuti ajalugu. Temast saaks esimene mormooniusku Ühendriikide president.

Ameeriklased tulid teisipäeva hommikul üle riigi aktiviselt valima. Florida ja Virginia osariikides on mõned valijad pidanud hääle andmiseks kuni kolm tundi järjekorras seisma.

Obama tunnustas teisipäeval Mitt Romneyt südika kampaania eest. "Tean, et tema toetajad on sama entusiastlikud ja kampaaniale pühendunud nagu meie ning teevad sama kõvasti tööd," ütles Obama.

Presidendi sõnul on ta valimisvõidu osas lootusrikas. Obama ütles end uskuvat, et demokraatidel on olemas võiduks vajaminevad hääled, kuid kutsus siiski kõiki üles valimiskastide juurde minema.

Riigipea lisas hiljem raadiointervjuus, et inimene, kes väidab, et ta ei tunne valimistulemuste selgudes pingeid, valetab. "Demokraatia võlu seisneb selles, et inimesed otsustavad ja kõike võib juhtuda," lisas Obama.

Mitt Romney andis oma hääle teisipäeva hommikul Massachusettsi osariigis. Vabariiklane külastas pärast hääletamist veel Ohiot ja Pennsylvaniat.

Clevelandis tunnustasid Romney ja tema asepresidendikandidaat Paul Ryan kampaania heaks tegutsenud vabatahtlikke. "Olen optimistlik mitte üksnes valimistulemuste suhtes, vaid mulle sisendab optimismi ka see, mis Ühendriike ees ootab," nentis Romney.

President Obama võtab valimistulemused ööl vastu kolmapäeva vastu Chicagos, Romney naaseb selleks ajaks Bostonisse ja teeb seda seal.

Tänavune kampaania erineb nelja aasta tagusest 'lootuse' ja 'muutuse' loosungite all möödunud presidendivalimiste kampaaniast nagu öö ja päev. Võitjaks osutub kandidaat, kes kogub 270 valijamehe toetuse.

Kaudse valimissüsteemi tõttu võib võitjaks osutuda kandidaat, kes saab rahvalt vähem hääli, kuid võidab olulistes õõtseosariikides. Kui Obama võidab lisaks kauaaegsetele demokraatliku partei kantsidele ka Ohio, Wisconsini ja Iowa õõtseosariikides, peaks tal 270 valijameeste häält koos olema.

Veebilehe RealClearPolitics küsitlusandmete kohaselt juhtis Obama valimiste eelõhtul Iowas 2,4, Ohios 2,9, Wisconsinis 4,2, Virginias 0,3, New Hampshire'is 2 ja Colorados 1,5 protsendiga. Romney seevastu juhtis veebilehe andmetel Floridas ja Põhja-Carolinas.

Romney on silmitsi raske ülesandega koguda 270 valijamehe toetus. Ta peab võitma enamuses neist üheksast osariigist, mis ei ole kindlalt kaldunud toetama vabariiklaste või demokraatide kandidaati. Need on Ohio, Florida, Virginia, Põhja-Carolina, Nevada, Wisconsin, Iowa ja New Hampshire.

Romney kampaaniameeskond ennustas vabariiklaste toetajaskonna hulgas kõrget valimisaktiivsust, mis kujuneb Romney abilise Chris Redderi sõnul tavapärasest kindlasti kõrgemaks.

New Yorgis ja New Jerseys on hääletamist raskendanud eelmisel nädalal supertorm Sandy tekitatud tormikahjud.

Nigeeria päritolu immigrant Adora Agimi sõnul ei takista raskused valimisi. "Olen elanud kolmanda maailma riigis, kus mu häälel pole mingit tähtsust, hea on olla kuskil, kus see midagi otsustab," ütles Agimi New Jerseys osariigis Hobokenis valimas käies.

Obama valimismeeskonna keskne kampaaniaaegne väide on olnud, et ametisolev president päästis Ühendriigid teise Suure Depressiooni käest, kui ta 2009. aastal George W. Bushi administratsioonilt juhtimise üle võttis. Lisaks tõstab Obama esile Iraagi sõja lõpetamist, Osama bin Ladeni tapmist, peaaegu igale ameeriklasele tervisekindlustuse laiendamist ja Wall Streeti viimaste kümnendite ulatuslikumat reformimist

Romney on presidendile ette heitnud majandus aeglast taastumist ning suutmatust töökohti luua.

Ühendriikide presidendiks pole kunagi varem tagasi valitud meest, kelle ajal ületab tööpuudus riigis 7,4 protsenti.

Teisipäeval selgub 435-kohalise esindajatekoja uus koosseis ja 100-kohalises senatis on kaalul 33 kohta.

Prognooside kohaselt säilitavad vabariiklased esindajatekojas enamuse, demokraatide ülekaal senatis on hapram.

USA järgmine president peaks selguma Eesti aja järgi kella viie ja üheksa vahel kolmapäeva hommikul.

Ameeriklased saavad teisipäeval eri osariikides meelsust avaldada 172 rahvahääletusele pandud küsimuse kohta.