Arstid annavad vande mitte kellelegi halba teha. Ometi õpitakse töö juures selgeks teine väljaütlemata reegel: kolleegide vigadest tuleb mööda vaadata, kirjutab Baltimore'is asuva Johns Hopkinsi haigla kirurg ning raamatu „Vastutusvõimetus: mida haiglad teile ei ütle ja kuidas läbipaistvus võib tervishoidu revolutsiooniliselt muuta“ autor dr Marty Makary Wall Street Journalis.

Probleem on Makary sõnul suur. USA kirurgid opereerivad vale kehaosa 40 korda nädalas. Umbes veerand kõigist haiglasse toodud patsientidest saavad mingi meditsiinilise vea tõttu kannatada. Kui meditsiinilised vead oleksid haigus, oleks see sageduselt kuues surma põhjus Ameerikas kohe pärast õnnetusi ja enne Alzheimeri tõbe.

Jättes kõrvale inimohvrid, lähevad meditsiinilised vead USA tervishoiusüsteemile aastas maksma kümneid miljardeid. 20-30 protsenti kõigist ravimitest, proovidest ja protseduuridest on mittevajalikud, selgub spetsialistide tehtud uuringust.

Millisel muul elualal toimub nii palju möödalaskmisi, küsib Makary.

Haiglad väldivad üldiselt vastutust, väga vähesed avaldavad statistikat oma tegevuse tulemuste kohta. Kuidas peaksid patsiendid siis nende vahel valima, küsib Makary. Patsientide vastused: „Sest te olete kodule lähedal“, „Te ravisite mu isa, kui ta suri“, „Ma arvasin, et see peab hea olema, sest teil on helikopter“. Makary sõnul on uskumatult suure osa patsientide jaoks põhiline faktor otsustamiseks parkimiskoht.