"Eesti ratifitseerib lepingu lähematel päevadel, lõpetades selle ratifitseerimise protsessi 17 euroala riigis," ütles Juncker oma avalduses BNS-i vahendusel.

Riigikogu võttis ESM-i asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu vastu augusti lõpus. President Toomas Hendrik Ilves kuulutas ESM-i ratifitseerimise seaduse välja 11. septembril.

Sel teisipäeval kiitis valitsus heaks Eesti ühinemise ESM-i asutamislepingu deklaratsiooniga, mille koostamise tingis Saksa konstitutsioonikohtu otsus, kus leiti, et Saksamaa peab enne lõplikku ühinemist kinnitama üle ESM-i liikmete osaluse ülempiiri ning tagama parlamendile vajaliku informatsiooni, kui seda näevad ette riigisisesed õigusaktid.

Järgmisel nädalal arutab riigikogu erakorralistel istungitel ESM-i maksimaalse laenumahu suurendamise ja teise kapitalimakse tegemise otsuse eelnõu, mille kohaselt nõustutakse ESM-i ja EFSF-i ühise maksimaalse laenumahuga 700 miljardit eurot ja ESM-i maksimaalse laenumahuga 500 miljardit eurot.

ESM-i lepingu jõustumiseks oli vajalik, et selle ratifitseeriksid riigid, mis panustavad 90 protsenti selle kapitalist, mis tähendab, et ilma Saksamaata ei olnud see võimalik.

Junckeri sõnul saab ESM-ist "Euroopa tulemüüri nurgakivi ning keskne osa euroala finantsstabiilsuse tagamise mitmekülgsest strateegiast". "ESM on Euroopa integratsiooni ajalooline saavutus ning stabiilsuse ja jätkusuutlikkuse tagatis tulevastele põlvkondadele," lisas ta.

"ESM-ist saab maailma suurim rahvusvaheline finantsinstitutsioon tugeva 700 miljardi eurose kapitalibaasiga, millest 80 miljardit makstakse sisse 2014. aasta alguseks ning ligi 33 miljardit juba oktoobris," ütles Juncker. Eurogrupi kokkuleppe kohaselt saab ESM-i laenude väljastamise koguvõimeks koos EFSF-iga olema 700 miljardit eurot.

Juncker kinnitas oma kavatsust ESM-i nõukogu kokku kutsuda eurogrupi kohtumise ajaks 8. oktoobril Luxembourg'is.

ESM-i nõukogu tegevdirektoriks nimetatakse tõenäoliselt senine EFSF-i tegevdirektor Klaus Regling.