Liidukantsler Angela Merkeli kristlike demokraatide Baieri sõsarpartei CSU liige Peter Gauweiler esitas pühapäeval Saksa konstitutsioonikohtule kaebuse Euroopa keskpanga (EKP) uue võlakirjaostuprogrammi vastu. EKP teatas nimelt möödunud neljapäeval, et hakkab eurotsooni raskustes riikidelt võlakirju ostma, vahendab BNS.

Gauweileri väitel saab 500 miljardi euro suurune Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) jõustuda vaid juhul, kui EKP oma uuest programmist taganeb.

Konstitutsioonikohus teatas aga teisipäeval, et Gauweileri sammust hoolimata langetab kohus ESM-i puudutava otsuse endistviisi kolmapäeval. Otsusest sõltub Saksamaa osavõtt ESM-ist ja fiskaalpaktist.

Otsuse langetamise tähtaeg ei muuta, ütles kohus avalduses.

See tähendab, et kolmapäeval kell 10.00 (11.00 Eesti aja järgi) kogunevad kohtunikud otsustama, kas Saksa presidendil Joachim Gauckil on õigus ESM-ile fiskaalpaktile alla kirjutada.

Parlament võttis ESM-i ja fiskaalpakti vastu juba juunis kahe kolmandikuga häältest.

Lõplikuks ratifitseerimiseks on puudu vaid presidendi allkiri, mis seisab vasakerakonna Die Linke, kodanike algatusrühma Rohkem Demokraatiat ja Gauweileri kaebuse taga.

Kõik nad väidavad, et ESM - Euroopa Liidu 500 miljardi euro suurune päästefond - on vastuolus Saksa põhiseadusega, sest sunnib Saksamaad ilma demokraatliku heakskiiduta sisuliselt eelarvesuveräänsusest loobuma.