Rootsi miljardär Hans Kristian Rausing mõisteti augusti alguses kümneks kuuks tingimisi vangi naise surnukeha matmise takistamise eest. 48-aastane Eva Rausing leiti juulis oma kodust Londonis surnuna. Mees oli elanud koos laibaga 57 päeva, vahendab YLE Uutiset.

Eva Rausingi surma põhjus on endiselt selgusetu. Narkootikumidel on ilmselt olnud vähemalt osaline põhjus naise surmas, sest tema surnukehast leiti kokaiini ja amfetamiini jälgi. On teada, et abielupaaril oli pikaajaline uimastiprobleem.

Dagens Nyheter on olnud võimalus lugeda Eva Rausingi e-kirju. Ta saatis eelmisel suvel mitmeid kirju Rootsi kirjanikule ja Palme mõrva eksperdile Gunnar Wallile.

E-kirjades väidab Rausing, et teab, et Palme mõrvas tuntud Rootsi ärimees. „Ma tean, kes mõrvas Olof Palme,“ oli esimese, 2011. aasta 5. juunil saadetud e-kirja teema.

„Ma sain siis mõni aeg tagasi kuulda oma mehe käest – et XX mõrvas Olof Palme. Minu mees sai sellest juhuslikult teada mitu aastat tagasi ja see mõjus talle tõesti, tõesti rängalt. Ma arvan, et tean, kus on mõrvarelv,“ ütles Eva Rausing Dagens Nyheteri andmetel.

Rausingi sõnul oli Palme mõrva motiiv majanduslik. Naine räägib ka, et tal on hirm.

„Ma kardan XX-i. Ta ei ole hea inimene, aga ma ei räägiks kunagi midagi sellist, kui see poleks tõsi,“ kirjutab Eva Rausing.

Rausing saatis Gunnar Wallile kokku 12 e-kirja. Ta kirjeldas oma kirjades mitmeid juhtumeid, kui ta oli meest kartnud. Rausing mainis siiski, et tal ei ole oma väidetele konkreetseid tõendeid ega ole ta ka paljastanud relva asukohta.

Gunnar Wall ei uskunud Rausingit lõpuni.

„Kui ma sain aasta hiljem teada, et ta leiti surnuna ja Briti politsei kahtlustab mõrva, küsisin endalt, kas nad alahindasid tema muret ja teadmisi,“ ütles Wall Dagens Nyheterile.

Eva Rausingi saadetud e-kirjad anti teisipäeval üle Rootsi riigiprokuröri asetäitjale Kerstin Skarpile. Rootsi politsei Palme uurimisgrupp tahab Hans Kristian Rausingi sellel teemal üle kuulata.