Juuli algul viskas Leedu territooriumilt startinud Rootsi kerglennuk Valgevene kohal alla tuhat plüüskaru koos sõnavabadust toetavate loosungitega, teatab BNS.

Uurimise võimalikust algatamisest teatas neljapäeval BNS-ile tsiviillennundusameti asedirektor Alvydas Šumskas.

Ta selgitas, et rootslased rikkusid lennureegleid, kuna rahvusvahelise lennu korral tuleb esitada lennuplaan.

Ta lisas samas, et kahtleb rootslaste valmisolekus tulla pärast asja algatamist Leedusse selgitusi andma.

„Nad on tuvastatud meediale antud tunnistuste alusel. Vormiliselt me seda küsimust veel arutame. Teoreetiliselt on võimalik, praktiliselt arvan, et selline asi oleks tulemusteta. Haldusasja korraldamisel peame koostama protokolli, nad peavad allkirjastama, kinnitama oma nõusolekut. Kehtestatud tähtaeg on pool aastat. Ma kahtlen tugevalt selles, et nad tulevad. Poole aasta pärast tuleb asi sulgeda. Ent me kaalume, võibolla avame, pärast juristidega nõu pidamist,“ selgitas ta. Šumskas lisas, et võimaliku rikkumise kohta on infot küsinud ka julgeolekuamet.

Dispetšerteenistuse radariandmete järgi startis 4. juulil kell 5 hommikul Pociūnai lennuväljalt ning suundus Valgevene piiri suunas. Seejärel see kord ilmus kord kadus radariekraanilt.

Samuti saadi dispetšeritelt infot, mille kohaselt saabus lennuk Rootsist Pociūnai lennuväljale 1. juulil ning lahkus 4. juulil kell 10 Visbysse.

Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė kinnitas neljapäeval, et Rootsi piloodid Leedu õhuruumi ei rikkunud.

Samas lubas ta, et kui Valgevene õigusabipalve laekub, arutatakse seda kehtivate seaduste raames.