Tehas Fosforit on seni süstemaatiliselt kogu reostust eitanud. Selle olemasolu sai aga selgeks Soome-Vene ühisuurimuses eelmisel sügisel. Uurimuses selgus, et tehase territooriumilt, tõenäoliselt jäätmehoiualalt, valgub Luuga jõkke kuni tuhat tonni taimekasvu soodustavat fosfaatfosforit aastas. Tegemist oli kogu Läänemere valgala – 14 tööstusriigi ja 90 miljoni inimese elupiirkonna – suurima üksiku saasteallikaga, teatab Helsingin Sanomat.

Nüüd tunnistab Fosforit suure reostuse olemasolu. Tehase omanikfirma Eurochemi teatel hakkas firma fosforit sisaldava vee allikat ja vooluteed välja selgitama juba jaanuaris, kui meedias oli palju räägitud Luuga jõe kasvanud fosforisisaldusest.

Tehase territooriumilt ühte kraavi jõudnud fosforit sisaldavad reoveed koguti tammi abil piirkonda, kus on tiike ja soid. Kevadel ehitati sinna pumbajaam ja torustik, mille kaudu juhitakse reostus nüüd vanasse, kasutuselt kõrvaldatud puhastusjaama. Seal sadestatakse vesi lubja abil.

„Meetmete tarvituselevõtu järel oleme kindlad, et tehase lähipiirkonnast tulev fosforit sisaldav pinnavesi pääseb Luuga jõkke alles pärast puhastamist,“ ütles Fosforiti direktor Vladimir Jerlõkov.

Kui veel talvel mõõdeti kraavis väga suur fosforisisaldus – kuni 230 milligrammi liitri kohta, siis nüüd on sellest alles jäänud murdosa.