Ajakiri The Diplomat tsiteeris brigaadikindral Neil Tolleyt, kes on Lõuna-Koreas paiknevate eriveägede ülem. Tolley ütles väidetavalt, et USA ja Lõuna-Korea sõdureid on saadetud üle piiri spetsiaalsetele luuremissioonidele, teatab AFP.

Koreas asuvate USA vägede avalikkussuhete ohvitser kolonel Jonathan Withington ütles aga, et Tolley sõnad on täielikult kontekstist välja rebitud.

„Tsitaadid on välja mõeldud ja temale omistatud,“ ütles Withington ning eitas USA või Lõuna-Korea vägede saatmist langevarjudega Põhja-Koreasse. „Kuigi luure on erivägede operatsioonide tuum, ei ole erivägesid kunagi saadetud põhja luuretegevust läbi viima.“

The Diplomat tsiteeris Tolleyt, kes olevat öelnud, et Põhja-Korea on ehitanud pärast aastatel 1950-53 toimunud Korea sõda tuhandeid tunneleid.

„Kogu tunnelite infrastruktuur on meie satelliitide eest varjatud,“ tsiteerib ajakiri Tolley väidetavaid sõnu eelmisel nädalal Floridas toimunud pressikonverentsil. „Niisiis saadame me (Lõuna-Korea) sõdureid ja USA sõdureid põhja luuret teostama.“

Ajakirja teatel ütles Tolley, et eriüksuslased maanduvad langevarjudega minimaalse varustusega seni avastamata tunneleid uurima.

Väidetavalt ütles Tolley, et vähemalt neli Pyongyangi ehitatud tunnelit kulgevad demilitariseeritud tsooni alt Lõuna-Koreasse. „Me ei tea, kui palju me nendest ei tea,“ tsiteerib ajakiri Tolleyt.