Tõtt-öelda on see pentsik, karistada vabalevi klienti selle eest, et nad telerivaatamise eest maksvate klientide käest raha kätte ei saa.

Kui Kanal 2 ja TV3 nõudmised oleksid ausad, lõpetanuks nad juba ammu oma kanalite edastamise mõnes kaablivõrgus, kes neile selle teenuse eest maksta ei soovi. Mida nad kardavad? See oleks ju parim survemeetod, sundimaks kaablioperaatoreid neile kanalite edastamise eest tasu maksma. Kaabli taga on aga need vaatajad, keda mõlemad erakanalid oma kommertsreklaami kohale viimiseks kõige enam vajavad. Lisaks ületab nende arv juba tänaseks vabalevi kaudu telekanaleid vaatavate elanike hulga. Viimased elavad kas maapiirkondades või kaugemal mõnest suuremast asumist, reklaamitavat kaupa tarbivad nad vähem.

Eratelekanalite juhtide ultimatiivsete nõudmiste kurbloolisus peitub selles, et nad on oma löögirusika suunanud vabalevikanaleid edastava Levira vastu, kellele nad juba pikemat aega ei soovi maksta küsitud tasu vabalevis edastamise eest. Erakanalite huvi on eelkõige see, et Levira oma vabaleviteenuse hinda langetaks.

Tegelikult ei taha kumbki erakanal vabalevist lahkuda. Kanal 2 vaatajatest moodustavad vabalevi kliendid kopsaka 20%. Selle turu kaotamine tähendaks nende turuosa langust üpris TV3 lähedale, 13-14% juurde. Viimane seaks aga ohtu reklaamiklientidelt suurema tasu küsimise. Reklaamihinnad sõltuvad konkreetse saate vaatajate arvust ja viimast kardavad erakanalid kaotada.

TV3-l pole niipalju kaotada. Lätis läbi viidud samasugune käik TV3 Läti telekanali puhul lõppes nende kiire naasmisega vabalevisse. Seega ultimaatumid ei päde, on kogenud ka TV3 juhid.

Kaabellevioperaatorid on erakanalitega mitmeid kordi ühe laua taga istunud, kuid kaubale pole jõutud. Tänane seadus võimaldab pooltel omavahel kokku leppida ja erakanalitel mõistlikku tasu küsida. Seejuures pole mõtet neid võrrelda väiksemate, ainult välismaist sisu edastavate telekanalitega. Rahalised vahendid programmi tegemiseks on TV3-l ja Kanal 2-l kordi suuremad kui välismaistel nišikanalitel. Ka reklaamimahult, mis tipphooaegadel kõigub üpris lubatud piiri lähedal, löövad nad ülejäänud kanaleid kordades.

Veel pool aastat tagasi kinnitasid Kanal 2 ja TV3 juhid, et nemad vabalevist lahkumisega ei ähvarda. Tegemist oli nende väitel kuulujuttudega, kuigi samal ajal koostati juba kirja Levirale, mis teatas, et 1. juulist 2012 lahkuvad mõlemad telekanalid vabalevist. Erakanalite juhtide kahepalgelisus on seadnud ohtu nende telepildi jõudmise kõigi televaatajateni, lisaks on nad petnud neid inimesi, keda oma lubadustega värvati kiirelt digilevile üle minema. Minu arvates on nad petnud ka riiki.