Teenus sündis Sertifitseerimiskeskuse ja mobiilioperaatori EMT koostööna.
Tänaseks on Mobiil-ID’st saanud riigi poolt väljastatav dokument, mis on olemas juba 30 000 inimesel.

AS-i Sertifitseerimiskeskus juhataja Kalev Pihli sõnul on Mobiil-ID leidnud Eestis kindla niši. 30 000st Mobiil-ID omanikust 80% kasutavad seda aktiivselt. Allkirjastamist ja autentimist tehakse ühes kuus ühe isiku kohta keskmiselt 30 korda. Kõige rohkem kasutatakse Mobiil-ID’d pangateenuste juures. „On märkimisväärne, et eelmisel aastal omistas riik Mobiil-ID’le rjikliku isikutuvastuse staatuse. Seda illustreerib hästi fakt, et viimastel Riigikogu valimistel 1.9% e-valijatest hääle just Mobiil-ID abil,“ lisas Pihl.

AS EMT tehnoloogiadivisjoni direktor Tiit Tammiste peab Mobiil-ID-d esimeseks pääsukeseks erinevate teenuste kolimisel mobiiltelefoni. „Järgmiseks sammuks isikutõendamise ja digiallkirja andmise järel saab mobiil endale ilmselt pangakaardi funktsioonid – töö selles suunas NFC ( Near Field Communication) tehnoloogia alal koos Eesti juhtivate pankadega juba käib,“ kirjeldas Tammiste.

Üks esimesi Eesti Mobiil-ID kasutajaid on SEB panga e-divisjoni direktor Tammo Otsasoo, kelle jaoks on Mobiil-ID siiani võrreldes teiste autentimisvahenditega esimene eelistus. “Tegemist on universaalse teenusega, mis toimib nii kodus kui välismaal,” lausus Tammo. “Minu kogemus näitab, et kes on kord Mobiil-ID kasutama hakanud, see on selle kasutajaks ka jäänud.”

2001. aastal asutatud AS Sertifitseerimiskeskus on riiklikult akrediteeritud sertifitseerimis- ja ajatempliteenusele ning sellega seotud tarkvara arendusele ja opereerimisele keskendunud ettevõte.