Motoklubi on tõusnud taas avalikkuse tähelepanu ette, kuna reedel leiti Pärnus Vana-Rääma tänaval asuvast motoklubi majast vägivalla tundemärkidega 34-aastase mehe surnukeha. Delfi andmetel oli tegemist motoklubi Klan MC liikmega.

Kurkse surmaretke pärast aastaid tagasi kohtu ees seisnud Jaanus Karmi asutatud motoklubi Klan MC logol on kujutatud mees, kes kannab valget koonusekujulist silmaaukudega peakatet. Sellist logo kannavad motoklubi liikmed T-särkidel, nahktagidel ja lippudel.

Klubi kodulehel leiduvatelt piltidel võib aga näha, kuidas liikmed poseerivad Klu Klux Klanile iseloomulike koonusekujuliste mütsidega ning imiteerivad natside tervitust, kus üks käsi tõstetakse sirgelt õhku.

Motoklubi liikmed ise keeldusid meediale oma tegevust kommenteerimast. Küll on aga motoklubi kodulehel asuvas külalisteraamatus küsinud üks kodanik, et miks klubi logol on kujutatud just koonusekujulist silmaaukudega peakatet? Selle peale on postitatud vastus: "Loll küsimus!"

Pärnu linnakunstnik Janno Poopuu on linna koduleheküljel avaldanud, et Klan MC on legaalne rahvusvaheline mootorratturite liikumine ja iseenesest ei ole midagi seadusevastast, kui nad oma klubi märgi avalikustavad.

"Telefonivestluses klubi kohaliku aktivisti Jaanus Karmiga selgus, et nad ei ole seotud kurikuulsa liikumisega Klu Klux Klan v.a. nimes esinev teatud kokkusattumus," kirjutab Poopuu.

Karistusseadustiku järgi on tegevuse eest, millega avalikult on kutsutud üles vihkamisele või vägivallale seoses rahvuse, rassi, nahavärvi, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste veendumuste, varalise või sotsiaalse seisundiga, võimalus teo toimepanijaid karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Ku Klux Klan on Ameerika Ühendriikide rassistlik salaorganisatsioon, mis asutati 1865. aastal. Pärast kodusõda USA lõunaosariikides alanud liikumine hakkas eitama neegrite kodanikeõigusi. Organisatsiooni liikmed kannavad valgeid kapuutsiga rüüsid ning oma öistel kogunemistel põletatakse riste. Tänapäeval propageeritakse selle kaudu valgete ülemvõimu.

Motoklubi Klan MC on Soomes asutatud rahvusvaheline motoklubi, mille filiaal Klan MC Estonia on Eestis asutatud 1999. aastal.

Pärnus asuva motoklubi Klan kogunemiskoha hoovi oli täna toodud oma liikme mälestamiseks lilli ning pandud põlema küünal.