Konverentsi varjutas juba vaidlus, kas ülikonservatiivsed salafistid tohivad jagada tasuta koraani saksakeelseid tõlkeid, vahendab BNS.

"Islam ei ole osa meie traditsioonidest ega identiteedist ja ei sobi seega Saksamaale," ütles Merkeli konservatiivide parlamendifraktsiooni juht Volker Kauder Passauer Neue Pressele.

"Aga moslemid sobivad Saksamaale. Riigi kodanikena on neil muidugi kõik õigused."

Saksamaa 80 miljonist elanikust umbes 4 miljonit on moslemid, kellest omakorda pooltel on Saksa kodakondsus. Paljud tulid 1960. ja 1970. aastatel Türgist ning nende töö aitas kaasa Saksa sõjajärgsele "majandusimele".

Kuigi osa Türgi päritolu sakslasi on kõrgetele kohtadele jõudnud, näitavad uuringud, et moslemid elavad sageli suletud kogukondades ja noortel on raskusi saksa keele õppimisega, mis piirab nende väljavaateid tööd leida.

Merkel asutas kuus aastat tagasi foorumid, mille ülesanne on integratsiooni tõhustada.

Kahe aasta eest puhkes skandaal, kui endine keskpanga juhtiv töötaja Thilo Sarrazin väitis, et türgi ja araabia immigrandid parasiteerivad riigi kulul ja ohustavad Saksa kultuuri.

Neljapäevasel konverentsil tuleb arutusele salafistide koraanijagamine.

Ülikonservatiivne islamiorganisatsioon plaanib jagada välja 25 miljonit koraani. Kauder ütles varem, et salafistide koraanijagamiskava on varjatult pühasõdalaste värbamine.