Annan sai Süüria välisministeeriumist kirjaliku kinnituse, et valitsusväed peatavad igasuguse sõjategevuse kogu Süüria territooriumil alates kella 6-st kohaliku aja järgi, kuid jätavad endale õiguse vastata proportsionaalselt igasugustele rünnakutele relvastatud terrorirühmituste poolt, vahendab BBC News.

USA suursaadik ÜRO-s Susan Rice nimetas kirjas sisalduvat hoiatust murettekitavaks ning lisas, et Süüria režiimi kohustus on lõpetada vägivald.

Suurbritannia välisminister William Hague ütles, et kui relvarahu kehtib, taotleb Ühendkuningriik ÜRO-s kiiresti vaatlejate Süüriasse saatmist, et tagada, et konflikt uuesti ei puhkeks.

„Kui relvarahu ei ole, tahame me naasta julgeolekunõukokku, et teha uus katse võtta vastu resolutsioon Süüria kohta, me suurendame oma toetust opositsioonile ja taotleme karmimaid sanktsioone,“ ütles Hague.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja USA president Barack Obama teatasid pärast omavahelist telefonivestlust, et jagavad muret selle üle, et president Bashar al-Assadi valitsus ei allu Kofi Annani vahendatud kokkuleppe tingimustele.

Üks Süüria lähimaid liitlasi Venemaa teatas aga, et mässulised peavad vastama omapoolse relvarahuga.

USA riigisekretär Hillary Clinton kohtub neljapäeval Washingtonis G8 välisministrite kohtumise raames Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

Süüria peamise mässuliste rühmituse Vaba Süüria Armee pressiesindaja, kapten Ayham al-Kurdi ütles, et relvarahu kehtima hakkamine on ebatõenäoline, sest kumbki pool ei lõpeta tulistamist.

„Kui teine pool lõpetaks, marsiks Süüria rahvas samal päeval presidendipaleesse. See tähendab, et režiim ei lõpeta,“ ütles al-Kurdi.

Annan on olnud kontaktis Iraani ja Venemaaga ning palunud neil kasutada oma mõjuvõimu.

Kui Annan ebaõnnestub, hakkavad mõned ÜRO julgeolekunõukogu liikmed taotlema karmimaid sanktsioone. Sõjalist sekkumist ilmselt küll mitte.

Mõned mõjukad hääled USA kongressist on kutsunud üles Süüria opositsiooni relvastama. Obama on sellele vastu olnud, kuid kolmapäeval kohtus ta Saudi Araabia kaitseministriga, kes on Süüria opositsiooni relvastamise poolt.

Igasuguse edasise tegevuse jaoks on vaja Venemaa ja Hiina nõusolekut. Viimased on aga juba vetostanud kaks julgeolekunõukogu resolutsiooni.