Meestel, kes olid infarkti läbi elanud ja jõid kaks alkoholi sisaldavat jooki päevas, on 42 protsenti väiksem oht surra südame-veresoonkonna haigustesse ja 14 protsenti väiksem oht surra ükskõik millisel põhjusel, leiti uurimuses, mida juhtis Harvardi meditsiinikooli meditsiini abiprofessor Jennifer Pai. Uuriti 1818 meest 20 aasta jooksul pärast nende esimest infarkti, vahendab Bloomberg.

Mõõdukat alkoholitarbimist seostatakse suure tihedusega lipoproteiini (HDL) ehk niinimetatud hea kolesterooli kõrgema tasemega, parema insuliinitundlikkuse ja teiste nähtustega, mis vähendavad infarktiriski.

Kolmapäeval European Heart Journalis avaldatud uurimistulemused kinnitavad teiste uurimiste tulemusi, milles on jälgitud mõõduka joomise positiivset mõju. Inimestel, kes joovad iga päev väikse napsi on 14-15 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse võrreldes nendega, kes ei napsuta, teatasid eelmisel aastal Kanada teadlased. Seni on andmed selle kohta, kas see võib aidata ka infarkti üleelanuid, olnud piiratud ja vastuolulised, ütles Pai.

„Meie uurimuse tulemused toetavad Euroopa kardioloogiaseltsi soovitusi akuutsete koronaarsete sündroomide pikaajalise ravi kohta, mille kohaselt mõõdukat alkoholitarbimist, meeste puhul 10-30 grammi päevas, ei tohiks maha laita ja see võib olla pikaajalises prognoosis pärast infarkti kasulik,“ ütles Pai oma avalduses.

Uurimuses osalenud, kes jõid 10-29,9 grammi alkoholi päevas, kategoriseeriti mõõdukateks joojateks. Pudelis või purgis õlut on 12,8 grammi, 110-grammises veinipokaalis 11 grammi alkoholi. Meestel, kes jõid alkoholi päevas 30 grammi või rohkem, oli surmaoht ükskõik millisel põhjusel sarnane mittejoojatega.

Eurooplased joovad alkoholi rohkem, umbes kaks korda rohkem kui ülemaailmne keskmine, ehk 12,5 liitrit absoluutset alkoholi aastas, teatas maailma tervishoiuorganisatsioon WHO. See teeb 27 grammi alkoholi päevas. Tarbimine on suurim Kesk-Euroopa idaosas ja Ida-Euroopas.

Kuigi Pai uurimus puudutas ainult mehi, tunduvad seosed krooniliste haiguste ja mõõduka alkoholitarbimise vahel olevat samad ka naiste puhul. Kogused on muidugi väiksemad. Pai sõnul võiks naiste puhul olla kasulik 5-14,9 grammi alkoholi päevas.