Lääne- ja araabia riikide algatatud resolutsioonis avaldati samuti toetust Araabia Liiga üleskutsele Assadi tagasiastumiseks, vahendab BNS.

Kõik 13 ülejäänud Julgeolekunõukogu liiget hääletasid resolutsiooni poolt. Julgeolekunõukogu ainus araabia riikide esindaja, Maroko suursaadik väljendas "suurt kahetsust ja pettumust" hääletustulemuse pärast.

USA ja Euroopa riigid olid eelnevalt lükanud tagasi mitu Venemaa parandusettepanekut. Ühendriikide suursaadik Susan Rice nimetas vetot "häbiväärseks".

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil, et Süüria resolutsioonieelnõu "ei ole lootusetu", kuid seda tuleks muuta, et ei jääks muljet, nagu asuks maailmaorganisatsioon kodusõjas üht poolt toetama.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin ütles vetot põhjendades, et resolutsioon saadab "Süüria pooltele tasakaalutu signaali" ning kutsub üles "režiimivahetusele".

Tegemist on Hiina ja Venemaa teise Süüria-resolutsioonile pandud ühisvetoga, Moskva ja Peking kasutasid seda ka 5. oktoobril. Oktoobris nende ühtemoodi hääletanud India ja Lõuna-Aafrika Vabariik olid seekord resolutsiooni poolt.

Süüria rahutustes on eelmise aasta märtsist saadik hukkunud rohkem kui 5000 inimest. Sealne opositsioon teatas laupäeval, et valitsusväed pommitasid riigi keskosas asuvat Homsi linna, tappes nende sõnul ülestõusu "kõige hirmsamas veresaunas" vähemalt 260 inimest. Süüria valitsus lükkas süüdistused tagasi.

ÜRO Julgeolekunõukogu on selle ajaga teinud ühe Süüria-teemalise avalduse, kuid pole võtnud vastu ühtegi diplomaatiliselt märksa kaalukamat resolutsiooni.