“Kodumaa, andesta mulle jumala nimel! Anna mulle andeks, kodumaa,” ütles Valter Litvinenko riiklikule Pervõi Kanalile intervjuus, mis leidis aset tema kodus Itaalias, vahendab BNS.

“Ta on mulle häbiplekiks, kogu perele,” ütles isa, nimetades oma poega, kes oli tema arvates Briti salateenistuse agent, “reeturiks”.

Pisaraterohke usutluse käigus, mida näidatakse täispikkuses hiljem neljapäeval, kinnitas Valter Litvinenko, et teated tema poja töötamisest Briti luurele olid “nagu lüliti oleks peas klõpsatanud”.

Valter Litvinenkot näidati talveriietesse mässituna tema Itaalia korteris, kurtmas, et elekter on välja lülitatud ning kinnitamas, et ta tahab tagasi Venemaale kolida.

Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) eksagent, 43-aastane Aleksandr Litvinenko suri 2006. aastal pärast seda, kui oli Londoni hotellis radioaktiivse polooniumiga mürgitatud teed joonud. Tema surm vallandas diplomaatilise kriisi Venemaa ja Suurbritannia vahel.

Litvinenko lesk ütles BBC vene toimetusele eelmisel aastal, et tema abikaasa töötas Briti salateenistuste konsultandina organiseeritud kuritegevuse küsimustes.

Suurbritannia on mõrva uurimise peamise kahtlusalusena nimetanud endist FSB agenti, praegust Venemaa parlamendisaadikut Andrei Lugovoid, keda Venemaa on keeldunud välja andmast.

Eelmisel aastal kuulutas Venemaa, et tema uurimine tunnistas ka Lugovoi polooniumiloos kannatanuks.