Pole vist vaja mainida, et valimised lubasid võita kommunistid, kes ärplevad nagu ikka, ning viivitamatult riigistada kõik ettevõtted. Muuseas on siin kommunistlikke parteisid koguni kaks tükki. Kummalisi väljaütlemisi oli teisigi, põhiliselt aga kurtsid parteide esindajad selle üle, et Päikeseks kutsutud president Nazarbajev ei võimalda opositsioonile mingit infojagamise võimalust.

Huvitaval kombel leidub siin ka kohalikke, kes usuvad, et Nursultan Nazarbajevi suurim unistus on üles ehitada parlamentaarne Kasahstan.
Et ma pole mingi kaardimoor ja pühapäevaseid tulemusi seetõttu ennustama ei hakka, tutvustan seeasemel hoopis eelmiste valimiste tulemusi (2007), sest mõningase pildi peaks tänasest Päikeselisest Kasahstanist seegi andma.

*Rahvuslik demokraatlik partei NUR OTAN (Isamaa valgus)
Pole teada, kas Nur Otan on oma nime võtnud president Nursultan Nazarbajevi nime järgi („Nur“ - kasahhi keeles „Kiir“, „valgus“), aga presidendi- ja võimupartei see igal juhul on. Nur Otan asutati 1999. aastal ning see omab haruorganisatsioone üle kogu riigi, otse loomulikult ka pealinnas Astanas ja suurimas (valdavalt venekeelses) linnas Alma-Atas. 2007. aastal sai Nur Otan 88% kõikidest häältest ning seega oli presidendipartei ainuke, mis ületas valimiskünnise (7%) ja ainuke partei, mis pääses Kasahstani parlamenti (Mahliz). Pühapäeval tuleb partei välja 127. nimest koosneva kandidaatidekogumiga. Muuhulgas on nimekirjas ka Päikese tütar Dariga Nazarbajeva, enamus prominentsetest poliitikutest (näiteks Mahlize spiiker), neli kuberneri, hunnik ministreid ja lisaks tuntud ooperilauljad ja sportlased.

*Kasahstani Patrioodid
Kasahstani patrioote juhib kahekojalise parlamendi senaator Gani Kasimov, kes tuli eelmisel aastal toimunud presidendivalimistel Nazarbajevi järel auhinnalisele teisele kohale ning kogus tervelt 1,94% häältest. Partei on registreeritud 4. augustil 2000. Partei slõugan on „Kasahstan kasahhidele“, ehkki nende programm räägib samas salapärasest „multietnilisest komponendist“. Partei tahab üles ehitada tugeva tsiviilvõimu, mis tagaks kasahhi rahva rahvusliku taassünni. Nimekirjas on 20 kandidaati.

*Kasahstani demokraatlik partei Ak Zhol (Valguse tee)
See on minevikus olnud kõige tugevam opositsioonipartei, näiteks 2004. aasta valimistel võttis koguni 12% häältest. Samuti arvatakse, et tegemist on kõige tõenäolisema parteiga, kes (kui üldse keegi) pärast presidendiparteid Mahlizi pääseb. Muuseas kutsutaksegi seda „teiseks võimuparteiks“, eelkõige sellepärast, et tema juhi Azat Peruashevi ja Päikese vahel on soojad ning valgusrikkad suhted. Soojad suhted põhinevad Peruashevi veel soojematel suhetel Kasahhi tervisefondi juhi Timur Kulibajeviga, kes on omakorda Nazarbajevi väimees... Selline tore, perekondlik poliitika.

*Sotsiaaldemokraatlik partei Azat (Vabadus)
Azat asutati 2007. aasta jaanuaris ning selle nimekirjas kandideerib 54 kandidaati, seda juhatab Zharmakhan Tujakbai. Partei deklareerib, et on vaja üles ehitada demokraatlik ja sotsialne ühiskond, sealjuures sotsaalselt suunatud majandusega. Partei räägib, et töötab rahvusvaheliste sotsiaaldemokraatlike koosluste vaimus, rõhutab õiglust, võrdsust ja sotsiaalsust.

*Kasahstani rahva kommunistlik partei
Registreeriti juunis 2004, partei president on Vladislav Kozarev. Mazhilise eelmistel valimistel 2007 sai partei 1,29% häältest ja ei osutunud seega parlamenti valituks. 2011. aasta presidendivalimistel sai nende kandidaat Zhambil Ahmetbekov 1,36% häältest ning saavutas presidendikandidaatide võidujooksus kõrge kolmanda koha.

*Kasahstani sotsiaaldemokraatlik partei Auyl
Kasahstani sotsiaaldemokraatlik partei registreeriti märtsis 2002. 2007. aasta parlamendivalimistel sai partei 1,51% häältest. Parteid juhib Gani Kaliev ja välja on pandud nimekiri 18 kandidaadiga.

*Demokraatlik partei Adilet („Õiglus“)
Adilet registreeriti juunis 2004, kui Kasahstani demokraatlik partei ning nimetati ümber 2006. 2007. aasta parlamendivalimistel kogus Adilet 3,09% häältest ja ei saanud seega Mahlizi sisse. Partei president on Maskut Narikbajev ning valimistele minnakse nimekirjaga, kus kandideerib 59 kodanikku.

Imeväärne – nagu eelnevalt viidatud – on see, et Kasahstanis eksisteerib 2 sotsiaaldemokraatlikku ja 2 kommunistlikku parteid, aga ka 2 demokraatlikku parteid. See annab tänastele võimudele kindlasti põhjust teatud rahuloluks, kuna topeltparteid kipuvad ise üksteist ära sööma.
Üldiselt on Astanas rahulik. Politsei lükkas ümber teated, nagu oleks Zhanaozenis – regioonis, kus rahvas on paar nädalat mässanud – kinni peetud politseinikke, kuna need olla inimesi ja poode röövinud. Veel paar päeva tagasi teatati, et rahutus regioonis valimisi ei toimu, tänaseks on siiski otsustatud, et valimised toimuvad ka seal.