Viimati liikus kell 2010. aastal ühe minuti tagasi. BAS-i teatel paneb muretsema võimetus kontrollida tuumarelvade levikut, vahendab BBC News.

BAS-i sponsorite nõukogu liige ja ÜRO endine alampeasekretär desarmeerimisküsimustes Jayantha Dhanapala ütles, et kui Vene-USA tuumaalased suhted paranevad, siis teiste puhul jätab palju soovida.

USA, Hiina, Iraani, India, Pakistani, Egiptuse ja Iisraeli tegevusetus tuumakatsetuste täieliku keelustamise osas ning Põhja-Korea tuumarelvade materjalide tootmise jätkamine jätab maailma alles tuumarelvade jätkuva arendamise ohu, ütles Dhanapala.

BAS-i teatel on murettekitav ka tuumarelvade potentsiaalse kasutamise võimalus regionaalsetes konfliktides Lähis-Idas, Kirde-Aasias ja eriti Lõuna-Aasias.

Ülemaailmne kliimamuutus on samuti teema, millega tuleb tegelda, teatas BAS-i teadus- ja julgeolekunõukogu liige Allison Macfarlane.

„Ülemaailmne kogukond võib olla lähedal punktile, kust pole tagasiteed, vältimaks Maa atmosfääri muutustest tekkivat katastroofi,“ ütles Macfarlane.