"Kas Iraan kujutab endast Iisraelile ohtu? Absoluutselt," ütles Mossadi juht Tamir Pardo Iisraeli suursaadikutele esinedes BNS-i vahendusel.

"Aga kui keegi ütleb, et tuumapomm Iraani kätes on eksistentsiaalne oht, tähendaks see, et me peame oma poe kinni panema ja koju minema. Selline see olukord ei ole. Väljendit "eksistentsiaalne oht" kasutatakse liiga vabalt," lisas ta.

Luurejuhi teisipäevane avaldus on vastuolus peaminister Benjamin Netanyahu seisukohaga, mis tuli ilmsiks kahe kuu eest parlamendi talvise istungjärgu avamisel.

"Tuuma-Iraan kujutaks endast tõsist ohtu Lähis-Idale ja tervele maailmale," ütles peaminister. "Ja loomulikult on see tõsine, otsene oht meile."

President Shimon Peres ütles teisipäeval saadikutele, et Iisraelil on "vastused" igale Iraanist lähtuvale ohule, kuid see ei ole ainult juudiriigi probleem.

"Iisraelil on vastused Iraani-probleemile, aga selle lahendamise kohustus on kogu maailmal," rõhutas ta. "Sellest ei saa teha Iisraeli monopoli."

Rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri (IAEA) novembriraportis väljendati tõsist muret Iraani tegevuse üle, mida seostatakse tuumarelva väljatöötamisega. Iraan ise on jäänud kindlaks väitele, et tema tuumaprogramm on täiesti rahumeelne.

Iisraelil on üldlevinud arvamuse kohaselt Lähis-Ida ainus tuumarelvariik.