Prantsusmaa seadustega lubatakse veini alkoholiprotsendi tõstmiseks käärimise ajal suhkrut lisada. Kogused on aga väga täpselt reguleeritud ja suhkru eest võetakse spetsiaalset maksu, teatab AFP.

900 elanikuga Sainte-Croix-du-Monte'i küla ümbritsevad silmapiirini ulatuvad viinamarjaistandused. Seal kasvavatest marjadest valmistatakse magusat veini.

Küla ainukeses poes on suhkur viimastel aastatel nii hästi kaubaks läinud, et võimud hakkasid asja uurima. Selgus, et kaupmehel ei olnud tšekke 157 tonni suhkru müümise eest kahe aasta jooksul.

Poodnik väidab, et sattus viinamarjakasvatajate pettuses patuoinaks. Ta kinnitab, et kliendid ütlesid talle, et on hakanud suure entusiasmiga marju ja puuvilju moosiks keetma. Lisaks sellele oli poodniku sõnul suhkru hind tema poes väga konkurentsivõimeline.

Kohus siiski poepidajat ei uskunud ja mõistis talle 5000 eurot trahvi. Viinamarjakasvatajate nimesid ei avaldatud ja neid ka ei trahvitud, kuid kohalikud kahtlustavad tugevasti 50 asjaosalist.

Bordeaux' piirkonnas on juhtum esimene niikaua kui mäletatakse, aga konkureerivas Beaujolais' piirkonnas paljastati sarnane tegevus tunamullu. Seal oli ebaseaduslikku suhkrut müüdud lausa 600 tonni. Kolm poodi, nende juhatajad ja kaks vahendajat said prisked trahvid ning Beaujolais' maine määritud.