"Aasia ja Vaikse ookeani piirkond seisab silmitsi väljakutsetega, mis tuleb lahendada Ameerika juhtimisel, alates laevatamisvabadusest Lõuna-Hiina merel ning vastuseisust Põhja-Korea provokatsioonidele ja tuumarelvastuse levikule, lõpetades tasakaaluka ja kõikehõlmava majanduskasvuga," ütles Clinton Havai pealinnas Honolulus Ida-Lääne Keskuses peetud kõnes BNS-i vahendusel.

Clintoni sõnul püüab president Barack Obama administratsioon parandada suhteid Hiinaga, kuid Washington ei kavatse loobuda oma traditsioonilisest rollist Vaikse ookeani piirkonnas.

Obama püüab lükata tahaplaanile viimased kümme aastat USA välispoliitikas tooni andnud sõjad Iraagis ja Afganistanis ning keskenduda selle asemel Aasiale.

"On üha selgemaks saamas, et 21. sajandil asub maailma strateegiline ja majanduslik kese Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas, India subkontinendist Ameerikate läänekaldani," ütles Clinton.

"Järgmisel kümnel aastal on Ameerika riikluse tähtsamaid ülesandeid teha sellesse piirkonda märkimisväärseid diplomaatilisi, majanduslikke ja muud laadi investeeringuid," rääkis USA välisminister.

Clinton rääkis Hiina ja Ühendriikide koostöö vajadusest ülemaailmse majanduskasvu ergutamiseks, kuid kritiseeris Pekingi inimõiguspoliitikat, mis Hiina liidreid ilmselt ei rõõmusta.

"Meid teevad ärevaks viimase aja juhtumid Tiibetis, kus noored inimesed panevad end meeleheitliku protestiaktina põlema, aga ka Hiina advokaadi Chen Guangchengi jätkuv koduarest," ütles USA välisminister.

Hiina Tiibeti aladel on viimastel kuudel vähemalt üheksa inimest protestiks Pekingi võimu vastu end põlema süüdanud. Meeleavaldused pimeda õigusaktivisti Cheni pika vangistuse vastu on toonud kaasa kümnete aktivistide peksmise.

Clinton ütles, et Washington tahab luua sel sajandil Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda samasugust võrgustikku nagu atlandiülesed institutsioonid ja suhted, mis ehitati Euroopa liitlastega üles 20. sajandil.

"Täna on vaja dünaamilisemat ja kestvamat Vaikse ookeani ülest süsteemi - küpsemat julgeoleku- ja majandusarhitektuuri, mis edendaks suurendaks turvalisust, jõukust ja tugevdaks universaalseid väärtusi; lahendaks erimeelsusi rahvaste vahel; suurendaks usaldust ning kannustaks tulemuslikule koostööle ulatuses, mida nõuavad tänased väljakutsed."

Julgeoleku tõhustamise ja poliitiliste sidemete arendamise kõrval seab USA suhetes selle piirkonnaga "esikohale ja keskmesse" majandusküsimused, püüdes avada turge kaubandusele ja investeeringutele, rõhutas Clinton.

"Nende eesmärkide saavutamiseks peame me looma reeglitepõhise korra, mis oleks avatud, vaba, läbipaistev ja aus."

Clinton kinnitas, et Ühendriikide eesmärgiks ei ole Hiina tegevuse kitsendamine, kuid andis oma liitlastele Vaikse ookeani piirkonnas siiski märku, et Washington üritab tekitada vastukaalu Pekingi majanduslikule ja sõjalisele võimsusele ning nõuab hiinlastelt kaubanduses reeglite täitmist.

USA firmad soovivad Hiina turul võrdseid ekspordi- ja konkureerimisvõimalusi, ütles Clinton kõnes vahetult pärast Hiina presidendi Hu Jintao saabumist. Hiina firmad tahavad, et neil oleks võimalik osta USA turult rohkem kõrgtehnoloogiatooteid ja teha rohkem investeeringuid turumajandustega samadel tingimustel, seletas ta.

Clintoni sõnul peaksid USA ja Hiina tegema koostööd "tugeva, kestliku ja tasakaalustutud ülemaailmse kasvu nimel" ning parandama mõlema riigi võimalusi teise turul konkureerida.

"Me teeme Hiinaga koostööd, et lõpetada USA ja teiste välisfirmade ebaõiglane diskrimineerimine."

Clinton kohtus hiljem Hiina välisministri Yang Jiechiga ning arutati ülemaailmseid ja kahepoolseid küsimusi, ütles USA välisministeeriumi ametnik, kelle sõnul tunnustab Hiina USA rolli Vaikse ookeani piirkonnas.