Saksa diplomaadil tekkis suhe 26-aastase venelannaga pärast temaga kohtumist Londonis Euroopa julgeoleku alasel kohtumisel, teatab Daily Telegraph.

Zatuliveter oli ka Suurbritannia liberaaldemokraatliku partei parlamendiliikme Mike Hancocki armuke. Zatuliveter töötas parlamendis uurijana ja Hancock oli sel ajal alamkoja riigikaitsekomitee liige.

Zatuliveteril oli suhe ka Hollandi diplomaadiga, kes on nüüd ühe Euroopa kuningliku perekonna nõunik ja kelle nime samuti ei avaldata.

Nimed hoitakse salajas, et ära hoida võimalik kahju rahvusvahelistele suhetele.

Saksa diplomaadi suhe Zatuliveteriga ei paista olevat tema karjääri kahjustanud. Ta on ülendatud teisele kõrgele ametikohale Saksamaa välisteenistuses.

Hollandi diplomaat töötas Peterburis ja Moskvas ning ühe teise Euroopa riigi pealinnas ja nõustas kõrget kroonitud pead.

Kahe mehe isiku kindlaks tegemine oli ilmselt otsustava tähtsusega kohtuasjas Zatuliveteri Suurbritanniast välja saatmiseks. See veenis Briti siseluureteenistust MI5, et Zatuliveter kasutas suhteid Lääne diplomaatide ja poliitikutega luureandmetele ligi pääsemiseks.

Zatuliveter kohtus NATO ametnikuga 2009. aasta detsembris Londoni konverentsil, kus arutati Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi tehtud ettepanekuid Euroopa julgeolekualaseks koostööks.

Kõnelejate hulgas olid endine minister ja julgeolekuekspert, paruness Taylor Boltonist ja Venemaa asevälisminister Aleksandr Gruško.

Pärast seminaridega täidetud päeva läksid delegaadid, teiste hulgas ka sakslasest NATO ametnik ja Zatuliveter vastuvõtule Venemaa saatkonda, kus võõrustajaks oli tollane suursaadik Juri Fedotov.

Zatuliveter arreteeriti eelmisel aastal ning ta kuulasid üle MI5 ja MI6 töötajad, sest teda kahtlustati spioneerimises. Siseminister Theresa May teatas, et Zatuliveter saadetakse riigist välja, sest tema Suurbritannias viibimine ei ole kasulik riiklikule julgeolekule.