EFSF-i tegevjuht Klaus Regling külastas eelmisel nädalal Pekingit, et veenda Hiina juhtkonda fondi investeerima, teatab BBC News.

Kuigi ühtki lepingut ei sõlmitud, arvati, et Hiina võimud võivad nõustuda hädas olevate majanduste aitamisega, sest Euroopa on Hiina jaoks tähtsaim eksporditurg ning kriis võib vähendada Hiina kaupade nõudlust ja seega kahjustada Hiina ekspordist sõltuvat majandust.

Kreeka valitsuse otsus korraldada referendum järgmise päästepaketi üle on pannud ka hiinlasi ettevaatlikumat positsiooni võtma.

„Fond ei ole investeerimisvõimaluste detaile paika pannud, nii et me ei saa endiselt investeerimisest rääkida,“ ütles Hiina aserahandusminister Zhu Guangyao.

„Nagu meie Euroopa sõbrad ei oodanud me Kreeka referendumit,“ ütles Zhu. „See oli Kreeka sõltumatu otsus. Ma loodan, et see ebakindluse periood saadakse kontrolli alla.“

Zhu ütles, et vaatamata probleemidele, loodab ta, et eurotsooni juhid lahendavad kriisi varsti.

„Me usaldame Euroopat. Me loodame, et Euroopa Liit ja eurotsoon viivad ellu elutähtsad plaanid finantsturgude stabiliseerimiseks ja majanduskasvu stimuleerimiseks,“ ütles Hiina aserahandusminister.