Kahekordne Oscari võitja Swank teatas, et annab tasu, mille ta 5. oktoobril toimunud üritusel osalemise eest sai, erinevatele heategevusorganisatsioonidele, vahendab RIA Novosti.

Üritusel osalesid lisaks Swankile ka näitleja Jean-Claude Van Damme, viiulimängija Vanessa Mae ja laulja Seal.

„Ma kahetsen sügavalt sellel üritusel osalemist,“ ütles Swank oma avalduses. „Kui mul oleks olnud täielik arusaam, milleks see üritus ilmselt mõeldud oli, poleks ma sinna kunagi läinud.“

Laiaulatuslikes inimõiguste rikkumistes ja isikukultuses süüdistatav Kadõrov väitis, et kontsert oli pühendatud Groznõi linna päevale, mitte tema 35. sünnipäevale.

Swank reageeris inimõigusteorganisatsioonide kriitikale.

„Ramzan Kadõrovit seostatakse kuritarvituste sünge ajalooga,“ ütles inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch Euroopa ja Kesk-Aasia direktor Hugh Williamson. „Kui staarid saavad raha, et osaleda koos temaga pidudel, laseb see lugematute inimõiguste rikkumiste ohvrite kannatustel tühisena paista.“

Human Rights Watch kutsus kuulsusi üles raha ja kingitused, mille nad võisid saada, tagastama.

„Kuulsused peaksid saama paremini hakkama Kadõrovi-sarnaste inimeste seadustamise ja endale häbi tegemise vältimisega,“ ütles Williamson.

Märtsis kutsus Kadõrov Groznõisse Brasiilia jalgpallitähed, kes pidasid sõprusmängu Kadõrovi juhitud meeskonnaga. Brasiillastele, kelle hulgas olid sellised mineviku tähed nagu Romário, Dunga ja Cafú, maksti teadetekohaselt kopsakaid summasid.