„See on meie jaoks verstapost,“ ütles projektijuht Rüdiger Knöpfel ajalehele Die Welt Baieris Manchingis, kus drooni esitles Saksamaa föderaalne kaitsetehnoloogia ja hangete büroo, vahendab The Local.

Euro Hawk kaalub 15 tonni, selle tiibade ulatus on 40 meetrit ja see võib peatumata lennata 30 tundi, kattes selle aja jooksul vahemaa kuni 25 000 kilomeetrit – see tähendab vahemaandumisteta Berliinist Tokyosse ja tagasi.

Drooni hakatakse kasutama luuremissioonidel konfliktipiirkondades nagu Afganistan, kus lennuaparaat uurib kuni 20 000 meetri kõrguselt maastikku ja teeb kindlaks vaenlase positsioonide asukoha. Droon on võimeline püüdma televisiooni- ja raadiosignaale ning telefonikõnesid ja tekstisõnumeid.

Knöpfeli sõnul parandab droon tohutult Bundeswehri luurevõimekust. „Praegu oleme me kurdid, mis puutub elektroonilisse luuresse,“ ütles Knöpfel.

Euro Hawki kogutud andmed saadetakse reaalajas Alam-Saksimaal asuvasse Nienburgi baasi. Juulis läbis Euro Hawki prototüüp edukalt katselennu Californiast Baierisse ehk vahemaa 10 000 kilomeetrit.

USA relvajõud kasutavad juba samasugust superdrooni nimega Global Hawk, mille valmistaja on kaitsetööstuskontsern Northrop Grumman. Euro Hawki tootja on Cassidian, Euroopa aeronautika ja kaitsetööstuskompanii EADS-i sõjaline haru.

Euro Hawki juhtimiseks maa pealt on välja õpetatud 11 Bundeswehri pilooti. Sel nädalal toimuvad Baieris edasised katselennud. Esimesed missioonilennud peaks droon tegema järgmisel suvel.