55-aastane von Trier teatas, et ei tee enam avalikke avaldusi ega anna intervjuusid, vahendab BNS.

"Nende tõsiste süüdistuste tõttu jõudsin tõdemusele, et mul pole oskust end üheselt mõistetavalt väljendada, mispärast otsustasin sellest päevast alates hoiduda avalikest avaldustest ja intervjuudest," märkis filmilavastaja.

Uudisteagentuuri Reutersi käsutusse sattunud dokumentide kohaselt palusid Prantsuse võimud Taani kolleegidel von Trieri küsitleda, et selgitada eeluurimise raames välja, kas tema avaldused võisid rassiviha õhutada.

Cannes'i filmifestival kuulutas mais von Trieri persona non grataks. Festivali võistlusprogrammis apokalüptilise filmiga "Melanhoolia" osalenud taanlane väitis kõmulisel pressikonverentsil end Hitlerit mõistvat.

"Ma tahtsin tegelikult olla juut, aga siis avastasin, et olen hoopis nats. Teate, kuna minu perekond oli saksa päritolu, Hartmannid, siis ma ka nautisin seda veidi," vastas von Trier mais küsimusele oma sakslastest esivanemate kohta.

"Ma arvan, et mõistan seda meest (Hitlerit). Teda ei saa just heaks inimeseks nimetada, aga mõistan teda üsna hästi ja tunnen talle natuke kaasa. Kindlasti tegi ta mingeid asju valesti, aga ma näen, kuidas ta lõpuks oma punkris istus."

"Ei noh, ma ei poolda Teist maailmasõda, mul ei ole midagi juutide vastu. Ma olen loomulikult väga juutide poolt. Ei, mitte väga, sest Iisrael on paras nuhtlus."

Pressikonverentsi lõpus, kui filminäitleja Kirsten Dunst üha enam piinlikkust näis tundvat, tõi von Trier kuuldavale fraasi "lõplikust lahendusest ajakirjanikega".

Hiljem vabandas ta produtsendi kaudu, öeldes, et "ei ole antisemiit ega mingite radikaalsete eelarvamustega ja ei ole ka nats".