Ebatavalise juhtumi keskmes on 50. aastates Oh, kes pöördus eelmise aasta oktoobris Kirde-Hiinas Shenyangi linnas asuva Põhja-Korea konsulaadi poole palvega anda talle asüüli. Ametnike sõnul väitis Oh, et soovib kahe Korea riigi ühinemist propageerida, vahendab BNS.

Põhja-Korea diplomaadid lükkasid lõunakorealase palve tagasi ja ärgitasid teda oma kampaaniat kodumaal jätkama.

Oh sõitis seejärel Hiina ja Põhja-Korea piirile ja uuris võimalusi vargsi üle piiri pääseda. Hiina võimud võtsid ta kinni ja andsid Lõuna-Koreale välja.

Lõuna-Korea kohus mõistis talle aastase vanglakaristuse julgeolekuseaduse järgi, mis keelab loata Põhja-Korea võimudega suhtlemise.

"Ta oli häälekas Põhja-Korea imetleja, avaldades internetis arvukalt artikleid, kus ta ülistas seda riiki ja selle liidreid, mistõttu sattus ta ilmselt luureteenistuse jälgimisnimistusse," rääkis kohtuametnik.

Kohtupaberite kohaselt tekkis endisel kõrgkooli majahoidjal vimm ühiskonna vastu, kui ta sai 2007. aastal kolleegide peksmise eest trahvi.

Pärast 1953. aastal lõppenud Korea sõda on poolsaare põhjaosast lõunasse pagenud ligi 22 000 inimest. Vastupidiseid näiteid on üksikuid, nii õnnestus 2009. aastal ühel tagaotsitud seakasvatajal läbi okastraadi Põhja-Koreasse pageda.